Ioana Marian Cristian şi familia sa au transformat casa de vacanţă de la poalele munţilor Făgăraş, aflată în comuna Ucea, judeţul Braşov, într-o unitate de cazare. Casa de sub munte a fost deschisă pentru oaspeţi anul trecut în luna octombrie, iar investiţia în unitatea de cazare a ajuns la circa 100.000 de euro.
Povestea Casei de sub munte a început în urmă cu trei ani, când Ioana Marian Cristian s-a întors în locul natal pentru a-şi creşte băiatul abia născut.
„După ce s-a născut băiatul meu acum trei ani, am decis că e mult mai sănătos să îl cresc acasă, în curtea bunicii mele. Atunci a venit ideea Casei de sub munte, eu m-am reconectat cu aceste locuri, am văzut şi potenţialul turistic al zonei, iar după doi ani de stat acasă am zis să transformăm casa noastră de vacanţă într-un loc de oaspeţi şi aşa a apărut Casa de sub munte“, spune Ioana Marian Cristian pentru Ziarul Financiar.
Antreprenoarea şi familia sa deţineau casa încă din 2001, când au construit-o pentru a o avea drept casă de vacanţă, însă din momentul în care au luat decizia de a o transforma într-o unitate de cazare au mai investit 100.000 de euro.
Unitatea de cazare a fost deschisă în luna iulie, însă doar pentru apropiaţii familie, iar deschiderea pentru oaspeţi a fost în luna octombrie. Cu toate că businessul a fost deschis în cel mai dificil an pentru turism, din luna octombrie şi până în prezent aproape toate weekendurile au fost ocupate.
„Nu cred că am avut niciun weekend liber de la deschidere şi până acum, chiar a fost neaşteptat de bine, dar întotdeauna se poate şi mai bine, avem mai mult turism de weekend, iar asta e o provocare şi anume să reuşim să atragem turişti şi în timpul săptămânii pentru că zona este frumoasă“, adaugă antreprenoarea.
Casa de sub munte este listată pe câteva platforme de rezervări, însă proprietarii se află în discuţii cu o platformă care va ajuta la promovarea unităţii de cazare. Totodată, în zona Făgăraşului există o asociaţie numită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Ţării Făgăraşului din care fac parte mai multe primării şi asociaţii, iar scopul acesteia este de a promova zona.
Casa este decorată cu o serie de obiecte tradiţionale care amintesc de viaţa de odinioară. Ioana Marian Cristian spune că acele obiecte îi aduc aminte de copilărie, fiind moştenite de la bunicii săi.
Unitatea de cazare are o capacitate de opt camere, în care pot intra până la 21 de persoane, existând în anumite camere şi paturi suplimentare. Cu toate acestea, antreprenoarea spune că are în plan extinderea unităţii de cazare cu încă două camere, în care vor intra circa opt persoane.
Casa de sub munte se închiriază integral. „Fiind şi pandemia nu am vrut să ne asumăm niciun risc, momentan, nu oferim masă şi ni s-a părut greu pentru oamenii care vin aici să îşi gătească împreună cu alţi oameni“.
Costul pentru o noapte de cazare variază în funcţie de numărul de persoane, proprietarii fiind destul de flexibili în privinţa preţului, însă acesta poate viara între 1.500 lei şi 2.500 lei.
Planurile de investiţii pentru acest an vizează construirea unui ciubăr, cât şi amenajarea drumului de acces. Totodată, un plan de viitor al proprietarilor este cumpărarea şi amenajarea unei şuri vechi pentru a se putea ţine evenimente, însă nu este planificată investiţia pentru anul acesta.
Pentru 2021, Ioana Marian Cristian se aşteaptă la circa 3.000 de turişti şi venituri de 50.000 euro. Totodată, pentru anul acesta, antreprenoarea şi soţul ei au de gând să amenajeze o casă veche de sute de ani astfel încât să o includă în circuit.