Primarul Brașovului Allen Coliban a prezentat astăzi planurile pentru ceea ce se dorește a fi o nouă strategie a Primăriei în ceea ce privește sportul de masă. „Toate demersurile trebuie să aibă o direcție comună, ce să pornească de la o analiză a nevoilor, cum putem folosi infrastructura actuală și cum o putem dezvolta, dar și nevoia de identitate. Până la finalul lunii iunie ar urma să avem o analiză detaliată și o prioritizare a nevoilor”, a explicat primarul. Acesta a subliniat faptul că problema Brașovului nu a fost finanțarea acestui capitol, ci o direcție, o strategie după care să funcționeze școlile. Pentru realizarea acestei strategii, Primăria plătește firmelor Publicis Sport & Entertainment și Playfield Team&Sports Festival 73.000 de lei, fără TVA.
Lorand (Boți) Balint, managing director Publicis Sport & Entertainment Romania, a precizat că modelul actual al sportului românesc este al piramidei, ce pornește de la Educație fizică și ajunge la Elită, în vârful piramidei. „Focusul a fost pe elită, dar problema acestui model este că de-a lungul timpului pierdem o mulțime de oameni care încetează activitatea din punct e vedere fizic. Trebuie să luăm un model al dreptunghiului, care are la bază Educația fizică, astfel încât brașovenii să aibă acces la sport, să fie activi în timpul liber și din pasiune. Alții se vor îndrepta spre competițiile de juniori și tineret și o parte spre elită. Astfel, trebuie să regândim implicarea Educației fizice în școli, astfel încât profesorii și elevii să aibă acces la cele mai bune resurse”, a explicat Lorand Balint.
Profesorii de sport, dotați cu echipamente de Primărie
Acesta a exemplificat faptul că, în prezent, jucătorii Corona primesc echipament de cea mai bună calitate, iar intenția municipalității este ca la început de an fiecare profesor să primească un astfel de kit cu echipamente: 2 treninguri, 5 tricouri și o geantă. „De altfel, să avem un buget anual pentru fiecare școală în vederea achiziției celor mai multe echipamente. Să aducem și tehnologia la orele de educație fizică și sport. Ecrane, unde elevii pot vedea filme, înregistrări, iar antrenorii pot stabili scheme după acestea. Astfel, și copiii scutiți din diverse motive pot fi parte la orele de sport. Echipa de handbal a României are astfel de sisteme la antrenament”, a precizat reprezentantul uneia dintre companiile care se ocupă de elaborarea acestei strategii a municipalității brașovene.
Noi terenuri de sport amenajate în cartiere
Noua strategie vizează și reorganizarea actualelor terenuri de sport din cartiere și amenajarea unora noi, astfel încât accesul la sport să fie cât mai facil. „În bugetul pe acest an, există bani pentru amenajarea de noi terenuri și reamenajarea celor existente”, a spus primarul.
Directorul Publicis Sport & Entertainment Romania a subliniat faptul că terenurile de sport publice trebuie să aibă și o zonă recreațională, de socializare. „Socializarea este la fel de importantă ca și mișcarea, astfel că trebuie oferită și infrastructura pentru a socializa. De exemplu, în Parcul Tractorul, lângă terenul de sport, sunt două băncuțe și un coș de gunoi, Lucrurile trebuie să arate altfel, să îi atragem spre sport pentru a oferi și zonele de socializare.
Adolescenții și tinerii nu vor să socializeze sub privirea părinților, bunicilor, de aceea terenurile trebuie adaptate”, a spus Lorand Balint.
Acesta a punctat faptul că cele 22 de terenuri actuale trebuie modificare, să nu fie doar terenuri pentru practicarea fotbalului, ci terenuri unde să se poată practica mai multe sporturi, unde să se poată juca chiar și rațele și vânătorii.
Urmează „Fără lacăt pe curtea școlii”
Aceste terenuri ar urma să fie numerotate și identificate pe Google Maps, cu detalii, să vezi ce sporturi poți practica, dar și cu direcționare stradală, fiindcă mulți nu știu unde sunt aceste terenuri. Celor 22 de terenuri existente ar urma să li se adauge unele noi, adaptate și în funcție de spațiu, dar și de necesitățile din anumite zone. „Se poate juca fotbal și pe un teren hexagonal, de exemplu”, a adăugat reprezentantul firmei care se ocupă de elaborarea strategiei la capitolul sport.
Nu în ultimul rând, strategia include și implementarea proiectului „Fără lacăt pe curtea școlii”, care este în faza finală de discuții cu Inspectoratul Școlar Brașov. „Se va pune în dezbatere regulamentul de funcționare ce va sta la baza deschideri curților, care se vor adăuga celor 22 de terenuri existente și celor care ar urma să se dezvolte ”, a completat Lorand Balint.