Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a reușit, în premieră de la înființarea sa în 2009, să ducă numărul polițelor obligatorii de asigurare a locuințelor la peste 1,8 milioane, după ce în ultimii cinci ani a „plutit” în jurul valorii de 1,7 milioane. Numărul este în continuare mic raportat la totalul locuințelor din România și rămâne la jumătate comparativ cu anul înființării PAID. Se depășește, însă, un prag psihologic, iar previziunile arată un parcurs ascendent în următoarea perioadă. Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) transmite că susține demersurile celor de la PAID și consideră că este nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie din România pentru a acoperi riscul de dezastru natural, prezent peste tot în România, dar mai ales în zona rurală, unde inundațiile și alunecările de teren au devenit deja evenimente curente.
Asigurarea împotriva dezastrelor este obligatorie în România. Teoretic, cei care nu o dețin sunt pasibili de amendă, însă în practică aceste sancțiuni nu se aplică, deoarece autoritățile locale, care ar trebui să o facă, evită să deranjeze în acest fel electoratul. În mediul rural, cuprinderea în asigurare este semnificativ mai mică decât la orașe, deși distribuția riscurilor arată că ar trebui să fie invers. Într-un oraș, pentru un locuitor de la bloc, singurul risc de catastrofă este cutremurul, eveniment totuși cu o frecvență redusă. La sate, riscul de inundație sau alunecare de teren este semnificativ și se manifestă cu o frecvență mult mai mare.
În județul Brașov, în luna aprilie erau asigurate 84.363 de locuințe din totalul de 260.391 de unități care constituie fondul locativ al județului. Mai exact, una din trei locuințe sunt asigurate prin PAID. Interesant este că în mediul urban s-au asigurat 71.947 de locuințe de locuințe, pe locul doi, după București, dar înaintea Timișului, unde doar 63.910 de unități locative din mediul urban au fost asigurate.
Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor este emisă de PAID și costă 20 de euro. Ea acoperă exclusiv riscurile de cutremur, inundație și alunecare de teren în limita a 20.000 de euro. PAID are ca acționari mai multe firme de asigurare din România și este supravegheată ea însăși ca o firmă de asigurare. Totuși, legea care reglementează activitatea sa este ambiguă și incompletă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care PAID a fost mereu departe de obiectivele inițiale, adică asigurarea a 60% din locuințe.
Un comentariu
Prin aceasta asigurare se doreste transferul responsabilitatilor, pe banii asiguratilor, prin firmele de asigurari. Cate dezastre de genul celor cuprinse in asigurare au existat, alunecari de teren, inundatii sau cutremure? Pune-i omului in fata o lista si sa-si aleaga singur, nu sa plateasca pentru cei care construiesc aiurea pe langa rauri sau sub dealuri.