Fabrica de lactate ProdLacta din Braşov estimează venituri totale de 132,59 milioane lei în acest an şi un profit de 2,79 milioane lei, arată indicatorii aprobaţi săptămâna trecută de acţionari.
În anul 2020, ProdLacta a înregistrat un profit de 1,6 milioane lei şi venituri totale de 99,12 milioane lei. Exportul a avut o valoare de 24,84 milioane lei.
În anul 2020, compania a pus în funcţiune investiţii de 3,8 milioane lei. La 31 decembrie 2020 au rămas investiţii în curs în valoare de 8,59 milioane lei. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare stabilite pentru acest an se ridică la 5.000 lei.
Principalele pieţe de desfacere sunt judeţul Braşov, Bucureşti şi judeţele Prahova, Harghita, Argeş, Buzău, Iaşi, Bacău, Suceava.
Compania are circa 340 de angajaţi şi o capitalizare de 41,06 milioane lei.
Parcursul businessului a fost unul tumultos, la numai doi ani de la înfiinţare, în 1902 având primele dificultăţi financiare, toate activele şi pasivele fiind preluate de către Cooperativa de lăptărie. În 1926, clădirea mare a Cooperativei de lăptărie a fost vândută firmei Stollwerck, important producător german de ciocolată.
Firma ProdLacta a devenit societate cu capital integral privat în 1997, iar în 2011 şi-a declarat insolvenţă şi a fost preluată de grupul JLC (Jardan Lapte Company), nume care provine de la proprietarul companiei, Vladimir Jardan, deţine 58,5% din acţiunile ProdLacta în prezent, potrivit Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor. În februarie 2013 firma a ieşit din reorganizare şi acum funcţionează în parametri normali.
JLC este una dintre cele mai mari companii producătoare de lactate din Republica Moldova, iar Vladimir Jardan mai are afaceri şi în sectoare precum construcţii, transporturi auto, agricultură sau comerţ şi activează în ţări ca Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România