Un maraton de vaccinare începe, marţi, în centre ale Ministerului Apărării din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, unde oamenii se pot prezenta fără programare, pentru a li se administra vaccin anti-COVID, scrie news.ro. Această campanie se desfăşoară 24/24 de ore, până în 11 mai. La Brașov, maratonul are loc la Spitalul Militar „Regina Maria”.
Totodată, marţi începe vaccinarea în cabinetele a peste 3.000 de medici de familie, care şi-a arătat disponibilitatea de a administra serul Johnson & Johnson persoanelor care doresc, conform Hotnews.
Ministerul Apărării Naţionale a dispus măsuri pentru extinderea programului de funcţionare în regim de 24/24 ore, timp de o săptămână, între 4 şi 11 mai, într-o primă etapă, în centrele de vaccinare organizate de către Spitalul de Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti şi unităţile sanitare militare din ţară care sunt şi centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin.
Astfel, în centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, începând de marţi, ora 8.00, populaţia generală care doreşte să se vaccineze se va prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă. Totodată, persoanele vaccinate se înregistrează direct în RENV şi vor fi planificate pentru efectuarea dozei de rapel.
În perioada următoare, în funcţie de disponibilitatea dozelor de vaccin şi de solicitările pe plan local, şi celelalte patru spitale militare din reţeaua medicală a MApN vor putea creşte ritmul de vaccinare, respectiv vor putea asigura vaccinarea fără programare prealabilă, a anunţat MApN.
Ministerul Apărării asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populaţiei generale în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare şi în unităţi militare din Capitală şi din ţară, deservite de aproape 1.000 de angajaţi ai ministerului – peste 250 de medici, 500 de asistenţi medicali şi 200 de registratori.
Suplimentar, MApN a operaţionalizat 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcţiei medicale a MApN, care acţionează gradual, începând din 21 aprilie, în sprijinul autorităţilor locale, în localităţi izolate sau greu accesibile, la propunerea şi solicitarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene.
Pe de altă parte, tot marţi începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, fiind deschise astfel încă 3.035 fluxuri noi de vaccinare, a anunţat vicepreeşedintele Comitetului naţional de coordonare a vaccinării, Andrei Baciu.
La medicii de familie, vaccinarea se va face cu serul Johnson & Johnson, în doză unică.
„(…)Le mulţumesc tuturor celor care au acceptat să facă parte din echipa care se luptă în fiecare zi cu pandemia de coronavirus. Serul va ajunge în toate zonele ţării, inclusiv în mediul rural. Fiecare doză de vaccin administrată ne va duce mai aproape de ceea ce aşteptăm de mai bine de un an – reîntoarcerea la viaţa obişnuită. Sper ca în curând să vină alături de noi tot mai mulţi medici de familie, iar numărul cabinetelor să fie mărit”, a afirmat Baciu.
El a prezentat o listă a celor 3.035 de medici înscrişi până în prezent, precizând că numărul se schimbă de la o zi la alta: Bucureşti (225), Alba (46), Arad (96), Argeş (68), Bacău (63), Bihor (66), Bistriţa (112), Botoşani (41), Braşov (74), Brăila (30), Buzău (85), Călăraşi (63), Caraş Severin (9), Cluj (64), Constanţa (77), Covasna (46), Dâmboviţa (76), Dolj (119), Galaţi (36), Giurgiu (25), Gorj (59), Harghita (59), Hunedoara (39), Ialomiţa (34), Iaşi (191), Ilfov (53), Maramureş (109), Mehedinţi (55), Mureş (130), Neamţ (107), Olt (112), Prahova (70), Satu Mare (58), Sălaj (38), Sibiu (105), Suceava (43), Teleorman (57), Timiş (113), Tulcea (35), Vaslui (37), Vâlcea (29), Vrancea (81).