Muzeul Pălăriilor de Paie este un loc unic în România. Este deschis publicului de 20 de ani, iar domnul Csukor primește oaspeții, zilnic, de 18. Și o face cu bucuria și entuziasmul tânărului care a obținut primul lui loc de muncă mult visat. Turul a început în curte, printre cele câteva sute de pietre sculptate de natură în forme miraculoase.
Ne-a arătat melci, pisici, pălării, femei care își îmbrățișează pruncul, obiecte casnice, adăugând mereu, plin de înțelepciune că „unii oameni chibzuiesc că acesta ar putea fi un melc, iată capul, iată acolo cochilia, dar dumneavoastră puteți chibzui că este orice altceva”! Ne-a prezentat mândru cele peste 7.000 de tăblițe cu numele orașelor din care a avut vizitatori de-a lungul timpului. „Veneau tare mulți tocmai din Israel și America, acum nu prea mai pot veni. Am primit pălării cadou din Vietnam și Mexic, le ținem aici, cu ale noastre”, spune domnul Csukor.
Am mers apoi în atelierul din curte, unde ne-a explicat procesul prin care trece grâul, de la culegerea lui manuală, pentru a nu se deteriora firul și până la transformarea lui în pălării și în mii de alte obiecte, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată și care se găsesc de cumpărat și în magazinul de suveniruri – ornamente de Paște și Crăciun, boluri, sticle, flori, coșulețe și, desigur, pălării. Ne-a arătat poze din atelierele pentru tineri care se organizau vara, la prețul de 15 lei, sumă în care fiecare tânăr primea materialele necesare, asistența 1 la 1 a unei persoane care se ocupa de împletirea firelor.
Atracția principală a muzeului este, se spune, cea mai mare pălărie de paie purtabilă din lume, care a intrat și în Cartea Recordurilor și care a fost realizată în 12.5 zile, din 500 de metri de împletitură, 22.555 fire de paie și 1800 metri de ață. Are 2 metri și cântărește aproape 3 kg, nu știu dacă pare mult sau puțin, cert e că atunci când vrei să o ții în echilibru pe cap cu borurile ridicate pentru o fotografie îți dai seama că nu e chiar puțin. În trecut, vizitatorii se pozau cu ea, dar, pentru a nu o deteriora de tot, s-a făcut o replică a ei, folosită în acest sens.
UTILE:
- Deși muzeul nu este foarte mare (o casă tradițională + gospodăria din jurul ei), ideal ar fi să alocați 1.5 – 2 ore vizitei, pentru a vă putea bucura de întreaga experiență descrisă anterior;
- Nu se percepe nicio taxă de vizitare a muzeului, însă o donație este binevenită;
- Muzeul Pălăriilor se află în Comuna Crișeni, județul Harghita, la 40 de km de Odorheiu Secuiesc, 50 km de Târgu Mureș și Sighișoara, 134 km de Sibiu și 150 km de Brașov;
- Programul de vizitare este zilnic, între 9 și 20. Dacă nu este nimeni la muzeu, încercați la barul de lângă;
- De la magazinul muzeului puteți cumpăra diverse suveniruri realizate manual, cu prețuri începând de la 3 lei;
- Animalele de companie sunt mai mult decât binevenite, atât în spațiul exterior cât și în cel interior al muzeului.
CITEȘTE ARTICOLUL ÎN ÎNTREGIME PE ZILE ȘI NOPȚI BRAȘOV.