Stiri Brasov, Timp liber

„Teste” pentru Brașov capitală verde, în luna septembrie: anumite străzi vor fi închise temporar pentru a face loc bicicliștilor și pietonilor, dar va începe și amenajarea primelor „păduri urbane” în cartiere

Brașovul va fi capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, ce va fi organizat în perioada 6-12 septembrie 2021. Cu această ocazie vor fi inițiate și o serie de activități în vederea transformării orașului de la poalele Tâmpei într-unul verde, de la închiderea temporară a traficului pe anumite străzi, pentru a deveni pietonale și libere pentru cicliști, dar și amenajarea unor „păduri urbane” în cartiere.

„În primul rând vrem să facem din Brașov Capitala Verde a României, iar acest eveniment, Forumul Orașelor Verzi, care se va desfășura la Brașov între 6 și 12 septembrie anul acesta, este un pas în această direcție. Vrem să aducem la Brașov speakeri invitați, traineri importanți,  care să participe la o conferință internațională pe probleme de sustenabilitate, pe probleme de mediu aplicate mediului urban. Vrem, pe de altă parte, să organizăm în săptămâna respectivă mai multe activități, atât noi, Primăria Municipiului Brașov, cât și mediul societății civile căruia îi oferim finanțări în acest scop, activități care să crească gradul de conștientizare, gradul de expunere la tot ceea ce înseamnă infrastructură verde și la tot ceea ce înseamnă un demers de a înverzi orașele României“, a explicat primarul Allen Coliban.

Forumul Orașelor Verzi va cuprinde trei categorii de activități: Conferința internațională de politici publice (9-12 septembrie 2021), activități inițiate de municipalitate, împreună cu partenerii instituționali și comerciali, pentru promovarea acțiunilor verzi (6-12 septembrie 2021), și activități de educare, informare și conștientizare derulate de ONG-uri și finanțate cu sprijinul municipalității.

Cea mai mare conferință de mediu din Sud-Estul Europei

Conferința internațională de politici publice își dorește să aducă laolaltă 200 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din România (primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, funcționari publici din compartimente de mediu și fonduri europene), care doresc să învețe cum să abordeze tema sustenabilității în comunitățile lor, dar și publicul larg, care va avea acces on-line la sesiunile de comunicări.

Edilii își doresc să înscrie evenimentul în Forumul Mondial pentru Sustenabilitate și să obțină sprijinul Convenției Primarilor privind Clima și Energia – Europa, Energy Cities, Ministerului Mediului, Ministerului Fondurilor Europene, Asociației Orașe Energie România (OER), Asociației Municipiilor din România, Agenției pentru Managementul Energiei și protecția Mediului Brașov – ABMEE, Universității Transilvania Brașov.

Au fost invitați la dezbateri, pentru a lua cuvântul, reprezentanți ai autorităților naționale, reprezentanți ai Comisiei Europene, europarlamentari, experți în domeniul protecției mediului, schimbărilor climatice și politicilor publice de sustenabilitate urbană, primari ai orașelor care au fost capitale verzi europene.

Temele principale de discuție vor fi: mobilitatea și transportul alternativ, managementul deșeurilor, gestionarea spațiilor verzi și reconversia urbană, calitatea aerului, oportunități de finanțare nerambursabilă prin Pactul Verde European și alte mecanisme de finanțare.

,,Ne dorim ca în câțiva ani această conferință să fie un eveniment etalon pentru Europa de Sud-Est în schimbul de bune practici de sustenabilitate urbană între autoritățile locale, acesta fiind încă un mod în care Brașovul demonstrează nu numai că se îndreaptă spre un oraș verde, ci și că este un oraș european care contează cu adevărat în acest domeniu“, a mai adăugat primarul Coliban.

Activitățile derulate pentru Brașov Capitală verde

Un al doilea set de activități vor fi inițiate de municipalitate – alături de Consiliul Județean, Universitatea Transilvania, alte instituții publice sau asociații la care municipalitatea este parte,  ori servicii/regii/societăți comerciale din subordinea Consiliului Local și parteneri comerciali ai municipalității – pentru promovarea acțiunilor verzi. Potrivit primarului, scopul acestora este de a familiariza brașovenii cu schimbările necesare în tranziția spre un oraș verde.

Acțiuni de curățenie, închiderea unor străzi pentru a reda spațiul pietonilor, amplasarea de insule de colectare selectivă a deșeurilor în toate cartierele municipiului sau „Ziua porților deschise“ la centrul de sortare al deșeurilor reciclabile, puncte de bike-sharing gratuite, acțiuni de ecologizare pe domeniul public al municipiului, amplasarea de „păduri urbane“ în cartierele de blocuri ale municipiului sau spectacole culturale în pădure/zone verzi sunt tot atâtea exemple de activități ce pot fi organizate în săptămâna dedicată Forumului Orașelor Verzi. Primarul a precizat că detaliile acțiunilor ar urma să fie prezentate înainte de debutul acestui forum.

Dezbatere publică pentru ghidul de finanțare destinat evenimentelor FOV

Activitățile de educare, informare și conștientizare derulate de ONG-uri sunt cea de-a treia categorie de evenimente din cadrul Forumului Orașelor Verzi. Pentru această categorie de activități, municipalitatea mizează pe implicarea reprezentanților societății civile, pe care îi va sprijini cu fonduri prin intermediul unui Ghid de finanțare ce a fost lansat în dezbatere publică.

„În acest scop avem o linie de finanțare prinsă în bugetul local, în dezbatere publică am lansat un ghid pentru proiectele finanțabile, ghid care va fi până în 21 mai în această dezbatere publică, pe site-ul primăriei. Sunt o pleiadă de activități propuse, de la a închide temporar anumite zone din Brașov și a le transforma în zone pietonale sau destinate bicicliștilor, astfel încât să putem testa și să putem să vedem cum ar putea arăta orașul dacă am aplica astfel de măsuri pe termen lung, ateliere de test din perspectiva transformării și regenerării urbane, ateliere de test din perspectiva reciclării – și ne propunem să avem inclusiv Ziua porților deschise, astfel încât orice oraș brașovean să înțeleagă ce se întâmplă cu deșeurile pe care le aruncă la ghenă –  dar totodată acțiuni pentru tineri, pentru copii, acțiuni culturale care se desfășoară în natură, tot ceea ce ar însemna de fapt un oraș viu și un oraș preocupat pe teme de mediu, aplicat acelei săptămâni“, a adăugat primarul.

Propunerea Ghidului de finanțare nerambursabilă pentru proiectele sociale poate fi accesată pe portalul Primăriei Brașov, www.brasovcity.ro, secțiunea Consiliul Local, proiecte de hotărâre- dezbatere publică.

Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.30, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

Aceste propuneri pot fi transmise până în data de 21.05.2021.

Forma finală a Ghidului de finanțare va fi lansată pe 5 iunie 2021, de Ziua Mondială a Mediului. Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Reprezentanții P&P: „Nu ne discutăm contractele pe Facebook sau în presă. Avem șase proceduri judiciare deschise împotriva Primăriei Brașov”/ Parcările
Brașovenii ar putea beneficia din plin de haosul de la nivel administrauv și să nu mai plătească parcările publice pe
Intersecția problemă de la Stadionul Municipal va fi reconfigurată odată cu amenajării park & ride-ului. Edilii au alocat 250.000 de
Intersecția de la Stadionul Municipal ar urma să fie resistematizată, atât pentru a se asigura un acces mai facil către
Primăria plătește 140.000 de lei unui consultant care să pregătescă licitația pentru ridicarea gunoiului menajer al brașovenilor. Contractul este estimat
După ce în 2017, Primăria Brașov a realizat un studiu de oportunitate cu privire la determinarea modului optim în care
Toți elevii din municipiul Brașov s-ar putea întoarce de mâine în clase dacă rata de infectare scade sub 1/1000. Ieri,
Toți elevii din municipiul Brașov se pot reîntoarce fizic la clase începând de mâine, dacă astăzi rata de infectare din
S-a depășit pragul de 100.000 de conturi în platforma Rabla pentru Electrocasnice. Conturile mai pot fi create până joi, 20
Pragul de 100.000 de conturi create de cetăţeni în platforma Rabla pentru Electrocasnice a fost depăşit duminică, a anunţat Ministerul
Un vasluian a dispărut în Codlea. Venea din Italia, iar la popasul dintre Codlea și Hălchiu a rupt-o la fugă/
Poliția Municipiului Codlea a fost sesizată, astăzi, cu privire la dispariția unui bărbat în vârstă de 47 ani, din județul
Jurnalistul Alexandru Ghiza își deschide vlogcast-ul cu povestea ursului Lache, împușcat de Ceaușescu pentru a doborî recordul lui Tito
După aproape zece ani de când a decis să își agațe pixul în cui, jurnalistul brașovean Alexandru Ghiza și-a lansat
RO-ALERT Urs văzut la Pietrele lui Solomon. Evitați zona!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Braşov a trimis un mesaj RO ALERT prin care anunță prezența unui urs în zona
Ministrul Mediului, despre situaţia urşilor: Fără soluţii de la autorități, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor
Dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie, susține ministrul Mediului,
Aproape 82.000 de doze de vaccin Pfizer ajung mâine la Brașov
O nouă tranșă de 697.320 de doze de vaccin Pfizer sosește luni în România. Vaccinurile vor fi livrate pe cale
Brașovenilor le place să se vaccineze pe Republicii. Peste 300 de persoane au fost imunizate până la orele 13.00/ Dozele
Astăzi, pe strada Republicii, în fața Modarom, între orele 8.00 și 20.00, se desfășoară cel de al treilea eveniment din
VIDEO Prefectul Cătălin Văsii și-a agățat astăzi costumul în cui și a devenit voluntar la Centrul de vaccinare de pe
Apel la sprijinul autorităților în campaniile de imunizare a făcut, sâmbătă, la Bran, dr. Valeriu Gheorghiță, iar la Brașov, apelul
COVID: Doar 13 noi infectări, depistate la Brașov în ultima zi/ La nivel național au fost anunțate 565 de cazuri
Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
COVID Rata de infectare a ajuns la 1,00/1000 după 50 de zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Brașov a scăzut, astăzi, la un caz la mia de locuitori, după
A început cel de-al treilea maraton de vaccinare organizat de Primăria Brașov. 360 de doze de vaccin Pfizer sunt pregătite
A început cel de al treilea eveniment dedicat vaccinării, fără programare, din cadrul maratonului „Liber la vaccinare, liber la viață”.
Dr. Valeriu Gheorghiță: „Nu mai cred în varianta că oamenii nu vor să se vaccineze”. Apel către primari să sprijine
Medicul Valeriu Gheorghiță, prezent, sâmbătă, la Bran, la centrul de vaccinare, a făcut un apel către primari, în special din
800.000 de copii şi adolescenţi din țară sunt eligibili pentru vaccinare anti-COVID
Aproximativ 800 de mii de adolescenți și copii cu vârste între 12 și 15 ani sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva
Medicul Valeriu Gheoghiţă: Cred că situaţia intră într-o periodă de control, din punct de vedere epidemiologic
Relaxările care au intrat în vigoare de azi reprezintă „un pas concret către normalitate” şi „arată eficienţa măsurilor, atât a
Jefuirea morților din Cimitirul Municipal, „obicei” reluat după 20 de ani: „Au vrut să îi fure și dinții”
Familia care se pregătea să îngroape o femeie decedată a avut un șoc atunci când a deschis capacul sicriului ce
Peste 131.500 de persoane, vaccinate anti-COVID la Brașov
Peste 131.500 de persoane au fost vaccinate până ieri în centrele de imunizate din județul Brașov, arată datele Direcției de