Demarate în luna mai a anului trecut, lucrările de reabilitare a Cetății Făgărașului, una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți medievale din Europa de Est, au avansat destul de mult. După cum ne-a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, stadiul de execuție este de peste 50 de procente, ținând cont că s-a lucrat și pe perioada sezonului rece, doar cu o scurtă pauză în perioada sărbătorilor de iarnă, până pe 8 ianuarie.
În primul rând, zidurile edificiului au fost tratate împotriva mucegaiului și creșterii vegetației. A fost aplicat un material hidroizolant care va permite să curgă apa, astfel că nu va mai fi afectată cărămida. Valoarea totala a investiţiei este de 21.805.731 de lei, din care 21.369.616 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului) sunt fonduri europene accesate de Primăria Făgăraș. Termenul de finalizare al lucrărilor este stabilit pentru anul viitor, dar având în vedere evoluția lucrărilor, primarul Gheorghe Sucaciu speră ca șantierul să se închidă mai repede, astfel încât întreg edificiul să poată fi vizitat.
Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud şi nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă.
Cetatea este plasată într-un clasament realizat de site-ul de călătorii Hopper în 2014 și prezentată de publicația „Huffington Post” pe locul doi în Top 10 cele mai frumoase castele din lume. Anul trecut, i-au trecut pragul peste 60.000 de turiști, un număr mult mai mic față de acum doi ani, când au fost înregistrați 155.000 de vizitatori, însă acest lucru a fost cauzat de restricțiile impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 și scăderea generală a numărului de turiști în întreaga lume.