Două familii – Asan-Mic şi Guiman – au început în 2014 să scrie povestea Palincăriei Transilvania situată în Râşnov, între Cetatea Râşnovului şi Castelul Bran, scrie revista lunară de lifestyle de lux După Afaceri.
Palincăria Transilvania a plecat de la o producţie de câteva sute de litri, anual fiind autorizată şi înregistrată ca mică distilerie. În 2021, proprietarii estimează că vor ajunge la o producţie de cel puţin 2.000 de litri şi au în continuare planuri de creştere. Sumele investite de la începutul proiectului şi până astăzi depăşesc câteva sute de mii de euro.
„Pe lângă fructe de calitate, pentru realizarea unor băuturi de excepţie, mai avem nevoie de reţete şi de tehnologie. Ne bucurăm de cunoştinţele păstrate dintotdeauna la sat, transmise şi perfecţionate din generaţie în generaţie, cu ajutorul cărora producem multe feluri de palincă delicioasă. Distilăm la foc de lemne şi învechim la butoaie de stejar, dar pe întreg ciclul de fabricaţie, de la sortarea şi tocarea fructelor, până la maturarea pe termen lung a distilatelor, respectăm normele de igienă şi calitate“, spune Virgil Asan-Mic, unul dintre fondatori, potrivit zf.ro.
Familiile Asan-Mic şi Guiman sunt legate de peste trei decenii de prietenie, dar şi de o pasiune comună pentru licoarea căreia i-au adus fel şi fel de inovaţii. La Palincăria Transilvania, din judeţul Braşov, se produc tradiţional, la foc cu lemne, doar distilate din fructe. Merele şi prunele se află în rolul principal, ele provenind din livezile proprii, dar nu sunt singurele fructe valorificate. Tot ce poate oferi Transilvania este introdus în procesare: struguri, caise, gutui, cireşe, vişine, căpşuni, piersici, scoruşe negre sau cireşe amare – toate îşi găsesc forma delicată în sticlele cu eticheta palincăriei.
„Strategia noastră de dezvoltare este una a paşilor mărunţi, an de an. Nu suntem adepţii unei strategii agresive şi expansive. Având în vedere feedbackul primit de la clienţii noştri, analizăm posibilitatea de a extinde şi capacităţile de producţie. Luăm în considerare şi proiecte guvernamentale şi europene în acest sens, pentru că observăm o tendinţă clară a consumatorului român: susţinerea produselor fabricate local, cu materii prime din România, iar acest lucru ne bucură enorm. Credem cu tărie că şi în România se pot produce distilate de înaltă calitate şi avem atât de multe exemple în acest sens.“
Ca parte a dezvoltării, familiile Asan-Mic şi Guiman au început deja amenajarea unei crame în cadrul distileriei, pe o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, cu butoaie specifice procesului de producţie, în stil tradiţional.
Anul acesta, proprietarii vor să ajungă cu produsele Pălincăriei Transilvania la şi mai mulţi consumatori. Momentan, clienţii majoritari vin din industria HoReCa şi din mediul online, unde palincăria vinde atât prin propria platformă online, cât şi prin intermediul unor parteneri. 2021 ar urma să fie anul colaborărilor cu retaileri, pentru ca distilatele să ajungă pe rafturile magazinelor.