Doar 45% dinter angajații care au participat la un studiu se așteaptă să revină complet la viața de birou după pandemia de COVID-19, în timp ce 35% consideră că lucrul hibrid va fi modelul de lucru al viitorului.
În ultimul an, la nivel global, modelul de lucru hibrid s-a conturat tot mai mult, existând mai mulți angajatori români care au decis să treacă permanent la acest sistem în care echipa lucrează parțial de la birou și restul de acasă. Se pare că doar un angajat din cinci crede că va lucra mai mult de acasă după pandemia de COVID-19, conform celui mai recent sondaj inițiat de Genesis Property.
Pentru a menține un echilibru bun între viața de la birou și cea de acasă, 31,9% dintre angajații români au susținut că își doresc să lucreze de la birou după ce va trece pandemia, în timp ce alți 36,2% vor să vină 3-4 zile pe săptămână la sediul companiei. Doar 9,4% consideră că lucrul de acasă 100% din timp este mai potrivit pentru viitor.
Modelul de lucru hibrid înseamnă flexibilitate și independență în activitatea profesională pentru 54,3% dintre angajați. Totodată, 51,5% susțin că aceasta are un rol major în menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională.
Se pare că 39,5% spun că își pot eficientiza timpul și resursele, iar 38,3% recunosc că au lucrat mai eficient în acest sistem în ultimul an, deoarece au avut oportunitatea de a lucra în echipă și de a interacționa mai bine cu managerii. De asemenea, 26,2% spun că lucrul hibrid îi ajută să evite probleme de sănătate psiho-emoțională care pot să apară atunci când lucrează doar de acasă.
„Indiferent cum vom lucra după ce va trece pandemia, biroul în care ne vom petrece cel puțin câteva zile pe săptămână trebuie să fie pregătit pentru a atenua riscurile pentru sănătate. Pentru a se simți mai în siguranță la birou, angajații vor sisteme performante pentru îmbunătățirea calității aerului și apei din clădire, materiale sanitare care să fie distribuite imediat în caz de nevoie, sisteme pentru igienizarea spațiului interior și proceduri bine puse la punct pentru situația în care apare un caz de îmbolnăvire în companie”, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul Genesis Property.
Angajații români sunt de părere că biroul lor trebuie să treacă printr-o serie de schimbări pentru a se adapta modelului de lucru al viitorului și pentru a fi mai bine pregătit pentru întoarcerea în siguranță a oamenilor la scară largă. 35,4% se așteaptă la schimbări în ceea ce privește măsurile pentru protejarea sănătății și 32,5% consideră că vor vedea schimbări privind structura și organizarea spațiului, astfel încât să răspundă mai bine modului de lucru care va fi aplicat în companie.