Primăria Brașov supune dezbaterii publice un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară și a indemnizației destinată pentru creșterea nepotului sau, după caz, a nepoților.
Ajutorul financiar este de 525 de lei pe lună pe fiecare copil preșcolar, iar de el pot beneficia persoanele care au în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii – este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic, are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia sau este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Suma de 525 de lei reprezintă echivalentul costului mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din cadrul Serviciului Public de Administrare Creșe Brașov.
De asemenea, „pe perioada acordării stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 din OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și până la înscrierea copilului/copiilor la o creșă/grădiniță organizată în sistem public, oricare dintre bunici beneficiază de o indemnizație pentru creșterea nepotului/nepoților, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația și are acordul părinților acestuia/acestora”.
Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă în sistem public și pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă în sistem public, ori nu a retras copilul de la creşă/grădiniţă organizate în același sistem.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, pe adresa Direcției de Asistență Socială Brașov, str. Panselelor nr. 23, pe fax la numărul 0368464083 sau la adresa de e-mail dasbv@dasbv.ro”, arată reprezentanții Primăriei Brașov, care specifică și faptul că propunerile pot fi trimise până pe 9 mai.
În cursul anului 2020, în județul Brașov s-au născut 6.101 de copii dintre care 2.101 copii pentru care părinții au ales domiciliul în Municipiul Brașov, și 4000 de copii pentru care părinții au ales domiciliul în alte localități, numărul copiilor născuți în 2020, cu domiciliul ales în Municipiul Brașov fiind în scădere cu 10,36 % față de anul 2018 când s-au născut 2344 de copii și cu 11,87 % față de 2019 când s-au născut 2384 de copii.
În prezent există un număr de 1347 de cereri de înscriere la creșele în sistem public, în vreme ce sunt doar 805 locuri disponibile în cadrul acestora, iar în contextul epidemiologic actual, numărul locurilor disponibile a fost redus ca urmare a introducerii regulilor specifice de distanțare ca urmare a pandemiei de COVID-19,
Un comentariu
Buna ziua ! E o idee foarte buna. Personal pt ca nu am avut cum sa duc fetițele la gradi /cresa a trebuit să renunț la job si ne descurcam forte greu cu un singur salariu !