
Autoritățile brașovene intensifică campania de vaccinare anti-COVID și deschid fluxuri speciale pentru elevi și studenți la toate centrele de vaccinare din județul Brașov.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov,dr. Andrea Neucau, a precizat că suntem în cea de-a 94-a zi de debut a campaniei de vaccinare dedicate populației. „Am considerat că este un moment să dinamizăm tot ceea ce am construit până acum și să accelerăm această campanie de vaccinare. Avem peste 130.000 de doze administrate și 90.000 de persoane vaccinate, până la această oră, însă ținta noastră este încă departe. Vorbim de cel puțin 200.000 de persoane care să fie vaccinate, astfel încât să atingem acea cifră critică pentru a ne întoarce la o viață cu restricții mai puține. Am ales să ne îndreptăm atenția spre învățământ, respectiv spre tinerii de peste 16 ani, ținând cont de nevoia ca elevii și studenții să se întoarcă în siguranță în școli, dar și după ce cadrele didactice au fost imunizate în procent destul de important. S-a născut ideea de vaccinare a elevilor de clasa a XII-a, astfel încât să nu fie supuși riscului de a nu se prezenta la examene, din cauza îmbolnăvirilor. În plus, Brașovul este un centru universitar important. Tinerii dezvoltă o formă mai puțin grav a infecției cu acest virus, dar totuși trebuie să luăm în calcul că sunt vectori importanți pentru familiile lor și de răspândire în comunitate. Ne îndreptăm spre sesiune, când interacțiunea va fi mai mare și de altfel și ei sunt nerăbdători să reia interacțiunea socială și trebuie să îi încurajăm să facă acest lucru”, a explicat directorul DSP Brașov.
Ce vaccinuri sunt disponibile pentru tineri
Astfel, la toate centrele de vaccinare din județ ar urma să fie înființată suplimentar câte o nouă linie de vaccinare dedicată elevilor și studenților. „Ne așteptăm să existe reticență, ezitare, dar vaccinarea și-a dovedit beneficiile și avem mai mult decât experimente și studii, avem date din lumea reală, țări care au vaccinat masiv și acum au raportat un număr mic de îmbolnăviri, astfel că au putut să renunțe la o serie de restricții”, a adăugat dr. Andrea Neculau. Practic, tinerii de peste 18 ani se vor putea înscrie pentru vaccinare cu Moderna, iar cei sub această vârstă se vor putea înscrie pentru vaccinarea cu Pfizer, ținând cont că Moderna nu este recomandat celor cu vârsta sub 18 ani.
6.898 de persoane, personal din învățământ și creșe, sunt înregistrate în plaformă pentru vaccinare. „Pentru majoritatea se face doza 2 de AstraZeneca. De exemplu, vineri avem 200 de cadre vor fi vaccinate cu AstraZeneca. Centrele au sunat persoană cu persoană, doar 13 au renunțat la doza 2 de teama riscurilor ce pot apărea. Este un mesaj liniștitor, respectiv că lumea a înțeles că efectele adverse sunt rare și au fost semnalate cu precădere după prima doză” a precizat directorul DSP.
De altfel, pentru a-i determina pe tineri să se vaccineze în cunoștință de cauză și să beneficieze de toate informațiile necesare, pe site-ul Universității Transilvania există și o pagină „Info Covid”, dar și cu un chat funcțional, pe care îl deservesc studenții de la Facultatea de Medicină, unde chiar și cei din afara instituției de învățământ pot afla mai multe despre vaccinare și primi un răspund la nelămuririle lor. În Plus, Inspectoratul Școlar Județean a realizat un clip de informare pe această temă, care ar urma să fie distribuit elevilor.