Un VPN (rețea privată virtuală) este un serviciu ce creează o conexiune online sigură și criptată . Utilizatorii de internet pot folosi o rețea VPN pentru mai multă confidențialitate și anonimat online sau pentru a evita orice fel blocare și cenzură geografică. VPN-urile extind de fapt o rețea privată pe o rețea publică, ceea ce ar trebui să permită unui utilizator să trimită și să primească date în siguranță în mediul online.
Un VPN (rețea privată virtuală) este un serviciu ce creează o conexiune online sigură și criptată . Utilizatorii de internet pot folosi o rețea VPN pentru mai multă confidențialitate și anonimat online sau pentru a evita orice fel blocare și cenzură geografică. VPN-urile extind de fapt o rețea privată pe o rețea publică, ceea ce ar trebui să permită unui utilizator să trimită și să primească date în siguranță în mediul online.
În mod obișnuit, un VPN este utilizat într-o rețea mai puțin sigură, cum ar fi internetul public. Furnizorii de servicii de internet (ISP) dețin în mod normal o cantitate destul de mare de informații despre activitățile clienților De asemenea, unele puncte de acces Wi-Fi nesecurizate (AP-uri) pot fi o cale convenabilă pentru atacatorii ce vor să aibă acces la datele personale ale unui utilizator. Un utilizator de internet ar putea folosi un VPN pentru a evita aceste încălcări de confidențialitate.
VPN-urile pot fi folosite pentru a ascunde istoricul browserului unui utilizator, adresa Internet Protocol (IP), locația geografică, activitatea web sau dispozitivele pe care le utilizați. O persoană din aceeași rețea nu va putea vedea ce face un utilizator VPN. Acest lucru face ca rețelele VPN să fie un instrument ideal pentru confidențialitatea online. Un VPN folosește protocoale de tunelare pentru a cripta datele la capătul de trimitere și le decriptează la capătul de primire. Adresele de rețea de origine și de primire sunt criptate așadar pentru o securitate sporită în activitatea dumneavoastră online.
Aplicațiile VPN sunt de multe ori folosite pentru a proteja transmisiile de date de pe dispozitivele mobile. De asemenea, pot fi folosite pentru a vizita site-uri web restricționate în funcție de locul în care vă aflați. Cu toate acestea, accesul securizat printr-un VPN mobil nu trebuie confundat cu navigarea privată. Navigarea privată nu implică criptare, ci este doar o setare opțională a browserului care împiedică colectarea datelor de utilizator.
Cum funcționează un VPN?
La nivelul său de bază, tunelarea VPN creează o conexiune punct-la-punct, care nu poate fi accesată de utilizatorii neautorizați. Pentru a crea efectiv acest tunelu, se folosește un protocol de tunelare pe rețelele existente. Diferite rețele VPN vor utiliza diferite protocoale de tunelare, cum ar fi OpenVPN sau Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP). Protocolul utilizat depinde de platforma pe care este utilizat VPN-ul, cum ar fi SSTP utilizat pe sistemul de operare Windows și va furniza criptarea datelor la diferite puncte forte. Dispozitivul terminal trebuie să ruleze un client VPN (aplicație software) local sau în cloud. Clientul va rula în fundal și nu este vizibil pentru utilizatorul final decât dacă există probleme de performanță.
Prin utilizarea unui tunel VPN, dispozitivul unui utilizator se va conecta la o altă rețea în timp ce datele sunt criptate și adresa IP este ascunsă. Acesta este ceea ce va ascunde informațiile private de atacatori sau de cei care speră să aibă acces la activitățile unei persoane. Tunelul va conecta dispozitivul unui utilizator la un nod de ieșire într-o altă locație îndepărtată, ceea ce face să pară că utilizatorul se află într-o altă locație. Pentru a testa eficiența acestui tip de serviciu, putețiîncerca gratuit un software VPN pentru o perioadă de probă. VPN-urile vor asocia istoricul căutărilor unui utilizator cu adresa IP a serverului VPN. Serviciile VPN vor avea servere situate în diferite locații, deci va apărea că utilizatorul se poate afla în oricare dintre aceste zone.
Performanța poate fi însă afectată de mulți factori, cum ar fi viteza conexiunilor la internet ale utilizatorului, tipurile de protocol pe care le poate utiliza un furnizor VPN și tipul de criptare pe care îl folosește. În cadrul întreprinderii, performanța poate f, afectată de calitatea slabă a serviciului (QoS) în afara controlului departamentului de tehnologie informațională (IT) al unei organizații.
Un kill switch este o caracteristică de securitate de ultimă instanță în unele produse VPN. Dacă conexiunea VPN va fi întreruptă, comutatorul kill va deconecta automat dispozitivul de la internet. Astfel nu există vreo șansă de expunere la adresa IP.
VPN-urile sunt legale în Statele Unite; cu toate acestea, ar trebui mai întâi să verificați dacă acestea sunt legale în propria țară.Multe VPN-uri vor oferi ceea ce este aproape de aceleași tehnologii, deci poate fi greu să alegi care VPN va funcționa cel mai bine. Serviciile VPN plătite tind să fie cele i de încredere și includ alte caracteristici de securitate. Serviciile VPN bune se deosebesc, în ceea ce privește securitatea, prin punctele tari și slabe, dar și prin transparența lor. Așadar, atunci când doriți să alegeți un furnizor, aceste caracteristici ar trebui să fie luate în considerare de un potențial client, așadat și de către dumneavoastră.
(P)