Reținerea unei persoane care ar fi promis unui om de afaceri din București că poate interveni pe lângă creditorii CET Brașov pentru ca prețul solicitat de compania Info-Dip Insolvency, lichidatorul fostului furnizor de agent termic din Brașov, să scadă cu șase milioane de euro, până la circa 11 milioane de euro, aduce la vedere câteva din scheletele acestei afaceri.
Lipsită de transparență, deși administrează câteva zeci de hectare din suprafața Brașovului, afacerea CET Brașov s-ar putea tranșa la un preț de doar opt milioane de euro. Potrivit reprezentanților ANAF, cel mai mare creditor al CET, în acest moment lichidatorul are pe masă două oferte de opt milioane de euro, unul dintre ofertanți fiind local, al doilea fiind din București. „Anul trecut, cineva din București a oferit 13 milioane de euro, dar tranzacția nu s-a mai efectuat, nu știm din ce motive”, mai spun sursele citate.
CET Brașov a fost înființat în anul 1986 cu scopul de asigura agentul termic către toate marile uzine ale Brașovului și pentru brașoveni. Firma, la un moment dat o supapă prin care se evaporau bani publici, a intrat în insolvență în 2011, și ulterior în faliment, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Brașov, unicul acționar al acestei societăți.
În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanță organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiții de supraofertare, conform Legii nr. 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la prețul total de 16,843 milioane de euro. Prețul a scăzut de la an la an de la 36 de milioane de euro până la suma amintită mai sus.
Cert este că pe lângă banii pe care cineva ar vrea să îi dea pe terenurile companiei aflate în faliment, va trebui să investească o sumă considerabilă în demolare și curățarea terenului, obligații care nu sunt cuprinse în caietul de sarcini.
În momentul în care a intrat în insolvență, CET Brașov avea datorii de aproape 90 de milioane de euro. Mai exact – 403,215 milioane de lei (aproximativ 88,23 milioane de euro). Mai mult de jumătate din această sumă – aproximativ 290 milioane de lei – erau datorii faţă de bugetul statului. Creanţele garantate erau în valoare de 304,709 milioane de lei, în timp ce creanţele bugetare însuşite de debitoare erau de 33,021 milioane de lei, iar cele chirografare de 65,483 milioane de lei, după cum scria BizBrașov în 2012.
Cei mai mari creditori chirografari erau Hidroelectrica, cu o sumă de 18,724 milioane de lei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia – 8,187 milioane de lei, dar şi Compania Apa Braşov, care are de recuperat 7,765 milioane de lei.
CET Braşov deţine 85 de hectare de teren în municipiul Braşov şi câteva zeci de clădiri. Firma a fost înfiinţată în 1986 cu scopul de a asigura agentul termic către toate marile foste uzine ale Braşovului, dar şi pentru braşoveni. Odată cu căderea industriei braşovene, agentul termic produs de CET Braşov a devenit tot mai scump, pierderile de pe sistem tot mai mari, fiind nevoie în fiecare an de sume considerabile pentru subvenţionarea producţiei de apă caldă şi căldură.