Stiri Brasov, Turism

O brașoveancă a lăsat industria IT pentru a deschide un mic resort turistic în Zanzibar. „Ceea ce face un angajat în România, aici fac doi sau trei”

Zanzibar, un arhipelag din Oceanul Indian, cu o natură încântătoare, aflat în plină dezvoltare turistică, reprezintă un magnet nu numai pentru turiști, ci și pentru investitori. Printre europenii care și-au deschis business-uri în Zanzibar sunt și români. Am stat de vorbă cu doi dintre aceștia pentru a afla cât de complicat este să faci afaceri într-o țară africană.

În perioada pandemiei, Zanzibar este printre puținele destinații din lume care și-au păstrat granițele deschise pentru turiști. Din acest motiv, mii de români și-au făcut vacanța în acest arhipelag, care deși face parte din Uniunea Tanzaniană se guvernează singur.

Într-o țară unde câștigul mediu lunar se învârte între 100 și 200 de dolari, viața nu este deloc ușoară pentru localnici, chiar dacă natura și oceanul sunt foarte generoase. Agricultura, pescuitul și, mai nou, turismul reprezintă principalele surse de venit din Zanzibar.

În afară de sărăcie sau de corupția tipică unei țări africane, un vizitator extern ar mai putea fi descumpănit și de conservatorismul populației locale- Zanzibar este majoritar musulman- care se manifestă în multe aspecte ale vieții, scrie hotnews.ro.

Cu toate acestea însă, zanzibarezii, în marea lor majoritate, sunt calzi și prietenoși și trăiesc simplu în ritmul lor propriu, ce poate fi caracterizat prin cele două expresii pe care le auzi la tot pasul: „hakuna matata” (fără griji) și „pole-pole” (ușor-ușor).

Primele resorturi turistice din Zanzibar s-au construit pe la începutul anilor 2000, aproape exclusiv prin intermediul investițiilor străine. În ultimii ani, turismul a explodat, astfel încât acum vei descoperi la tot pasul resorturi și hoteluri noi, multe aflate în construcție, în diferite faze.

Autoritățile locale se bazează foarte mult pe banii din turism, astfel încât încearcă să încurajeze prin toate căile investițiile străine în acest domeniu. Despre cum se întâmplă mai exact lucrurile la fața locului, am stat de vorbă cu doi români, Roxana Dogaru și Abraham Thomas, care și-au deschis afaceri în Zanzibar.

„Secretul succesului este să te adaptezi la principiul local pole-pole”

Brașoveanca Roxana Dogaru are 43 de ani și s-a mutat în Zanzibar în urmă cu patru ani, atunci când niște prieteni buni, deja stabiliți aici, i-au propus să se asocieze și să deschidă un resort împreună. A spus „da” din prima și a plecat fără să stea pe gânduri, mai ales că visa la acest moment de ani buni.

Mai fusese în vacanță în Zanzibar, în urmă cu șapte ani, și dorea să se reîntoarcă în insulă. În acest context, propunerea amicilor săi a venit la fix. Mai mult decât atât, lucra de 11 ani într-o corporație, Hewlett-Packard din București, și simțea nevoia unei schimbări.

După doi ani însă, Roxana și prietenii săi au hotărât să o ia pe drumuri separate: „Mi-am luat inima în dinți și am decis să rămân în Zanzibar. Acum stau în Matemwe și am un mic resort.

„Aș spune că e nevoie de cel puțin 25 de mii de dolari să începi ceva aici”

Cu bani împrumutați de la bancă, Roxana a închiriat o bucată de pământ pe care erau niște bungalow-uri lăsate în paragină. În Zanzibar nu poți cumpăra teren, ci îl poți lua doar în leasing pe maximum 99 de ani, cu posibilitate de reînnoire.

„Eu am pornit cu mai puțin, dar a fost o nebunie. Aș spune că este nevoie de minimum 25 mii de dolari pentru ceva destul de mic”, mărturisește antreprenoarea. În ceea ce privește procedurile legale din Zanzibar, Roxana le compară cu cele din România, cu amendamentul că vorbim totuși despre o țară străină, africană, în care oamenii au o mentalitate complet diferită față de a noastră.

Sfatul ei pentru cei care vor să-și deschidă o afacere în Zanzibar este să înceapă prin a-și angaja un avocat.

„Nu este ușor să găsești avocatul potrivit, totul este complicat, dar dacă îți dorești Zanzibar neapărat și ești deschis să înveți și să înțelegi că ceea ce știi tu din Europa nu se prea aplică aici, atunci ai șanse de reușită”, explică ea pentru cei de la hotnews.

„Este o provocare, dar e minunat când îți iese”

Pentru construcția mini resortului ei, Roxana a lucrat cu o echipă de muncitori locali. Dorința de a se stabili într-un fel în acest paradis exotic a împins-o să treacă peste toate obstacolele. Inclusiv peste faptul că zanzibarezii se mișcă cu încetinitorul în toate aspectele vieții. Mai ales la muncă.

Uneori, aceleași lucruri au fost refăcute de zece ori. Dar poate și din această cauză, satisfacția este mai mare atunci când vezi că ai avut succes. Lucrările au durat două luni, din octombrie 2019, atunci când a închiriat terenul și bungalow-urile și până la sfârșit de decembrie.

A renovat absolut tot, a ținut deschis timp de două luni, iar apoi a venit pandemia și au urmat alte opt luni de pauză, până la finalul lui 2020. „În noiembrie mă gândeam că asta e, trebuie să renunț și să plec acasă, dar iată, în decembrie, am văzut că toată lumea a început să călătorească aici.”

Viața la Morningstar Bungalows

Roxana spune că resortul ei este micuț și liniștit, format din cinci bungalow-uri, din care patru se închiriază, iar într-unul locuiește ea. Este perfect pentru turiștii care caută liniște sau pentru grupurile de prieteni care vor să petreacă între ei.

Ea oferă doar cazare și mic dejun, dar precizează că în jur sunt multe restaurante, iar proprietarii sunt mai mult decât fericiți să primească clienți. „Este locul ideal pentru cei care preferă să plătească mai puțin pe cazare și să folosească bugetul de vacanță pentru a descoperi insula. Cazarea la resorturile din jur este, în medie, între 90 și 250 de dolari pentru două persoane, iar la mine, în sezon, 60 de dolari”, completează ea.

Roxana mai spune că nu a avut foarte mulți turiști români până acum, deoarece ei preferă, în general, resorturile mari, cu demipensiune sau all inclusive, opțiuni despre care crede că te pot limita destul de mult.

Antreprenoarea din România lucrează cu doar doi angajați localnici, dar ține să menționeze că „în principiu, ceea ce face un angajat în România, aici fac doi sau trei”

Tânăra mai spune, din proprie experiență, că nimic nu este ușor în Zanzibar, cu atât mai puțin să găsești forță de muncă calificată. Secretul succesului este să te adaptezi la principiul de bază pe plan local, „pole-pole”, adică „ușor-ușor”.

„Dacă înțelegi asta și dacă înțelegi ca tu trebuie să te adaptezi la ei, atunci poți colabora fără mult stres. Desigur, înțelepciunea asta vine cu timpul. La început eram sigură că pot să le arăt eu lor. Ei trăiesc aici și acum, nu au spaime că-și pierd locul de muncă. Dacă nu le mai place, pleacă pur și simplu.”

Momentan, business-ul ei nu este unul profitabil, deoarece a deschis în urmă cu un an și ceva, apoi nouă luni a avut închis. „Anul ăsta a fost plin, este adevărat, dar două luni cu greu pot compensa nouă luni de stat pe tușă. Acum urmează două luni de sezon ploios, deci turiști foarte puțini, și reîncepem în iunie. Sper să ajungă să fie și profitabil.”

Sfaturi de la Roxana pentru cei care vor să facă un business în Zanzibar

Roxana spune că este greu să-ți deschizi o afacere în Zanzibar, deoarece te vei confrunta cu o mentalitate diferită și ai nevoie de mult curaj pentru a înțelege faptul că trebuie să uiți aproape tot ce ai știut vreodată și să o iei de la capăt. „Depinde, evident, și de bugetul fiecăruia”, precizează ea.

Cât despre lucrurile de care ai nevoie pentru a porni un business aici, antreprenoarea zice – o doză de nebunie, deschidere spre nou, reziliență și, evident, bani.

Provocările sunt multe: cu localnicii, cu instituțiile statului, cu cultura locală. Satisfacțiile însă, spune Roxana, țin de faptul că înveți lucruri noi, atunci când ești pus în fața provocărilor. „Și, da, faptul că stai la căldură și în apropierea plajelor albe și a oceanului și nu mai mergi la serviciu de la 9:00 la 17:00.”

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

O firmă din Râșnov vrea să construiască un hotel cu șase etaje pe un teren rămas de izbeliște din apropierea
Rămas de izbeliște de mai mulți ani, terenul de pe Calea Făgărașului din vecinătatea Gării Bartolomeu (unde era  pe vremuri
Doi dintre „câștigătorii pandemiei” vor aproviziona Spitalul de Copii cu medicamente pentru tratarea unor boli rare. Contractele depășesc 8 milioane
Spitalul Clinic de Copii Brașov a încheiat un acord-cadru valabil pe o perioadă de un an pentru achiziția unor tratamente
FOTO-VIDEO 120 de saci cu deșeuri strânși în urma unei ample acțiuni de ecologizare derulată în zona Șprenghi de către
Pentru a-i conștientiza pe tineri în spiritul unui comportament prietenos faţă de mediu, angajați ai operatorului de salubrizare Comprest împreună
Arhiva primului ziar în limba română, salvată de la distrugere de Muzeul „Casa Mureşenilor”. Gazeta de Transilvania s-a născut în
Colecţia primului ziar în limba română, născut în casa lui Andrei Mureşanu (sau Mureşianu), autorul versurilor imnului naţional „Deşteaptă-te, române“,
Peste 64.000 de doze de vaccin Pfizer ajung mâine la Brașov
Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, de 511.290 de doze, informează Comitetul
COVID 71 de noi infectări, depistate la Brașov, pe fondul unei testări de weekend/ 2.265 de noi cazuri au fost
Până astăzi, 18 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID –
VIDEO Omul de afaceri brașovean Florin Hrițuliac, arestat pentru 30 de zile după ce a dat o „țeapă” de 12
Omul de afaceri Florin Hrițuliac, asociat al grupului de firme Haff, specializat în închirierea de rulote, a fost arestat pentru
COVID Rata de infectare a ajuns la 4,38/1000 în municipiul Brașov după 22 zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 4,38 de cazuri la mia de locuitori, după ce ieri valoarea
Inima unei fetițe de doi ani care s-a înecat într-un pârâu și a fost declarată decedată, după o oră de
O fetiță care nu împlinise doi ani și-a revenit miraculos, după ce a căzut într-un pârâu, iar medicii au încercat
15 brașoveni au decedat din cauza COVID în ultimele trei zile. Bilanțul tragic ajunge la 944 de morți
Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se
COVID 160 de noi infectări, depistate la Brașov/ 3.474 de noi cazuri în România din peste 35.000 de teste
Până astăzi, 17 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.027.039 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
COVID Rata de infectare ajunge la 4,72/1000 în municipiul Brașov, după 21 de zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut în municipiul Brașov la 4,72/1000, după ce ieri valoarea anunțată de Direcția
VIDEO Plimbarea de seară printre blocurile din Tractorul a ursului care „a sunat alarma” RO-Alert vineri, după ora 23.00
Un locatar dintr-unul din blocurile din ansamblul Isaran a surprins ursul care a dat târcoale cartierului vineri seară, în jurul
RO-Alert: Un urs considerat periculos a ieșit „la plimbare” în zona Tractorul. Și în 2018, un alt exemplar a ajuns
În jurul orei 23.10, prin sistemul RO-Alert, ISU Brașov a transmis un mesaj valabil pentru zona Tractorul în care este
Studiu: Un produs de bază costă cu 21% mai mult în București decât în restul țării. La sat, prețurile sunt
Bucureștiul începe să facă notă discordantă față de restul țării în ceea ce privește evoluția retailului modern. Datele aferente primelor
Cîțu: „Vom transforma o parte din centrele de vaccinare AstraZeneca în centre Pfizer”/ Ținta este ca până la 1 iunie
Premierul Florin Cîțu anunță că România a ajuns la capacitatea de a face 115.000 de doze de vaccin pe zi
CFR Marfă va disponibiliza 1.400 de angajați. Compania vrea să scadă cheltuielile salariale cu 30%
Ministerul Transporturilor a publicat proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al CFR Marfă, companie de
Opt treceri de pietoni din oraș vor fi semaforizate, iar 14 vor fi iluminate suplimentar. Stâlpii semafoarelor vor fi vopsiți
Al doilea sistem de semaforizare din cadrul Programului pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni va fi funcțional de săptămâna
Satul Viscri din Transilvania, printre cele mai frumoase sate din întreaga lume. Chiar și moștenitorul Marii Britanii s-a îndrăgostit de
Satul Viscri din județul Brașov are în jur de 450 de locuitori, însă în ultimii ani a ajuns să fie
COVID 127 de noi infectări, depistate la Brașov/ România anunță 3.264 de noi cazuri din peste 36.000 de teste
Până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID