
Un brașovean a constatat o situație de-a dreptul ilară în ceea ce privește transportul cu trenul. Maximilian Radu Munteanu, care este pasionat de ciclism, a plecat în această dimineață cu trenul la Sibiu, la o competiție pentru amatori. Desigur, și-a luat și bicicleta și… a cumpărat și biletul aferent pentru aceasta.
A constatat cu stupoare că biletul pentru bicicletă a fost mai scump decât cel pe „persoană fizică”. Pentru început, Maximilian i-a transmis o solicitare ministrului Tineretului și Sportului pentru a se implica în normalizarea accesului bicicliștilor în trenurile CFR.
„Momentan situația este aberantă, restrictivă din punct de vedere financiar și logistic, sunt sigur că o cunoașteți la fel de bine ca și noi, cicliștii de rând. Prețurile sunt stupid de mari, iar locurile unde să-ți poți lăsa bicicleta pur și simplu nu există. Practic, plătești o sumă deloc mică de bani pentru… nimic! Chiar în clipa în care vă scriu, mă deplasez între Brașov și Sibiu pentru a ajunge la o competiție de ciclism pentru amatori. Am plătit 44.20 de lei pentru biletul meu și 45 de lei pentru bicicletă. Mi s-au calculat paușal 15 kg/bicicletă și 3 lei/kg pentru această încadrare de distanță și așa am ajuns la magicul 45. Nici nu are rost să explic că bicicleta mea nu are 15 kg. Astă-vară, când veneam de la Sighișoara, a fost și mai distractiv: am dat vreo 11 lei pe biletul meu și vreo 60 de lei pentru bicicletă. Asta în contextul în care, pe lângă mine, erau diverși cetățeni cu obiecte voluminoase care treceau drept ”bagaj de mână”. Bine, trebuie să admit că în anumite situații, o găină matură poate trece drept poșetă ”clutch”, ca de exemplu la Budila Fashion Week! Lăsând gluma deoparte, aceasta este o propunere cât se poate de serioasă! Sunteți un tip deschis, mulți cicliști se bucură că este unul ”de-al nostru” la cârma acestui important minister și cu siguranță reușita unui asemenea demers v-ar aduce o mare popularitate printre toți cei care pedalează. Știu cât de important vă este sportul de masă”, i-a scris Maximilian ministrului.

Acesta este de părere că normalizarea accesului la trenurile CFR ar fi un lucru destul de simplu și care poate produce un impact semnificativ în special în rândurile tinerilor. „Gândiți-vă doar la copiii care s-ar putea deplasa mai ușor și civilizat la anumite competiții! Poate că este un viitor campion printr-un sat uitat de lume și asta poate fi șansa lui! Nu cred că trebuie să menționez că CFR este o companie de stat subvenționată masiv, adică plătită tot de noi, cetățenii. Dar am speranțe, fiindcă, din câte îmi dau seama, și actualul Ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, este și el un tip deschis și hotărât, care cu siguranță nu s-ar împotrivi unui asemenea demers de normalizare”, a mai adăugat tânărul brașovean.