Firmele care încalcă restricțiile de funcționare anti-COVID într-un interval de 15 zile de la abatarea precedentă vor fi închise pentru 15 zile, perioadă în care vor fi obligate să afișeze la intrare, într-un loc vizibil, mesajul: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de … inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19”.
Cele descoperite că desfășoară activitatea suspendată temporar pe fondul crizei COVID-19 vor fi închise pentru 30 de zile, iar spațiul va fi sigilat, conform unui proiect de act normativ. Aplicarea sancțiunilor complementare constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat.
Mai explică motivul pentru care avem nevoie de sacțiuni mai dure. Se pare că firmele amendate continuă să încalce legea, deoarece amenda e semnificativ mai mică decât profitul realizat din activitatea interzisă în starea de alertă.
Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorului economic își desfășoară activitatea fără respectarea restricţiilor impuse prin actele normative în vigoare se materializează prin afișarea, în primă fază, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, a mesajului că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19, cu menționarea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune, conform economica.net.
Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare în acest caz se materializează prin aplicarea, pentru durata rămasă, de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.
Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorul economic își desfășoară activitatea, deși aceasta este suspendat temporar prin măsurile stabilite, se materializează direct prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.
În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității poate îndeplini elementele constitutive ale infracțiunii de rupere de sigilii, prevăzută și sancționată de art. 260 Cod penal, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.