Bugetul municipiului Brașov pentru acest an a fost elaborat după principii care să aducă un echilibru între sumele alocate pentru funcționare, respectiv o serie de cheltuieli necesare pentru gospodărirea de zi cu zi, și cele direcționate pentru dezvoltare, unde vorbim de investițiile în dezvoltare, absolut necesare.
De altfel, după cum a precizat primarul Allen Coliban, este anul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru trecerea la un Brașov verde, dar și pentru alte domenii primordiale în dezvoltarea orașului, respectiv Sănătate și Educație, precum și cu un buget generos la capitolul Protecția Mediului sau Cultură. Astfel, în ceea ce privește Sănătatea, alocarea bugetară propusă pentru acest an este 18.956.000 de lei, față de 8.595.000 de lei anul trecut, respectiv cu 121% mai mare. Astfel, în vederea amenajării unor centre medicale de permanență în cartiere, pentru asigurarea asistenței medicale primare, sunt alocate 1,2 milioane de lei pentru realizarea documentațiilor tehnice.
Aproape 100 de milioane de lei pentru investiții în infrastructură școlară
La capitolul Educație, sumele sunt și mai consistente, 151.409.400 de lei propunerea de alocare în 2021, cu 88% mai mare față de anul trecut, când a fost de 80.732.440 de lei. Practic, pentru investiții în infrastructura școlară sunt alocate 99,3 milioane de lei, fiind incluse proiecte pentru construcția a trei noi săli de sport, precum și alte reabilitări de unități, ce presupun inclusiv extinderea anumitor unități școlare supraaglomerate.
Un alt capitol căruia i se acordă atenție în acest an este și cel de „protecția mediului”, unde de la 50.185.000 de lei, sumele alocate vor crește în acest an la 61.249.000 de lei, respectiv o creștere de 22% a alocărilor. Practic, pentru capitolul numit generic „spații verzi”, municipalitatea ar urma să se aloce în acest an 18 milioane de lei. În acești bani sunt incluse atât studii de oportunitate și realizarea de spații verzi noi în cartiere, cât pentru întreținerea parcurilor și zonelor verzi existente. În ceea ce privește regenerarea urbană au fost alcoate cofinanțpările necesare proiecătrii și amenjării unei zone de agrement și recreere în locul fostei platforme industriale Rulmentul. Nu au fost uitate nici amenajările unor noi locuri de joacă, precum și elaborarea Registrului zonelor verzi, precum și consultanța necesară elaborării de zone verzi prin planurile urbanistice.
Peste 8 milioane de lei în plus pentru Cultură
Nu în ultimul rând, o alocare de 126.658.870 de lei este prevăzută și pentru capitolul „Cultură, Recreere și Religie”, față de 118.655.110 lei anul trecut. De exemplu, 1,4 milioane de lei vor fi direcționate pentru reabilitări și construcții de monumente, printre acestea numărându-se Troițele Junilor, dar și amenajarea unor monumente comemorative pentru eroi din 1987 sau pentru L.C. Babeș. De altfel, bugetul finanțărilor alocate pentru proiectele culturale „private” a crescut în 2021 la 3 milioane de lei, ghidul de alocare a sumelor nerambursabile fiind în dezbatere publică.