Primele sancțiuni pentru clădiri aflate în stare avansată de degradare au fost aplicate, deja. Doi dintre proprietarii brașoveni care, deși au fost inițial somați de polițiștii locali de la Biroul Disciplina în Construcții, nu au luat măsurile necesare pentru a se asigura ca imobilul sau parte din el nu se prăbușește, existând un real risc de vătămare a trecătorilor. Astfel, agenții au decis sancționarea, în baza noului HCL 61/2021, ținând cont de faptul că, în aceste două cazuri, s-au produs desprinderi masive de tencuială și de elemente din construcții. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Somați să ia măsuri în regim de urgență
În vizor a fost un imobil din apropierea Maternității Brașovene, respectiv fostul Spital de Dermatologie, și o casă situată în zona Pieței Enescu. Amenzile au fost în cuantum total de 5.000 de lei, iar ca măsură complementară, cei sancționați au fost somați ca în regim de urgență să treacă la îndepartarea pericolului.
Până acum, numărul somațiilor emise de Poliția Locală Brașov pentru clădirile vulnerabile a ajuns la 150, iar procedura de identificare a proprietarilor aflați în aceasta situație, continuă.
„Le reamintim celor ce dețin astfel de imobile să își repare de urgență fațadele și acoperișurile afectate (conform Legii 50/1991), pentru că în cazul nerespectării obligațiilor legale privind întreținerea și curățenia clădirilor, risca sancțiuni care pot ajunge până la 2.500 de lei, potrivit HCL 61/2021. Acest normativ reglementează și situația în care proprietarul nu face reparațiile necesare: administrația locală poate executa lucrări de punere în siguranță a imobilelor deteriorate, însă pe cheltuiala proprietarilor sancționați”, a precizat reprezentanții Poliției Locale Brașov.