
În România, una din trei mașini nu are RCA. Țara nostră nu a îndeplinit niciodată impunerile introduse, concomitent cu intrarea în Uniunea Europeană, în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare (RCA) a vehiculelor înmatriculate. Circa 70% din Primele Brute Subscrise pe RCA în România și circa 85% din numărul de polițe vin de la doar două firme, din nouă autorizate. Altfel spus, circa 2 milioane de mașini nu au RCA și alte cel puțin 5 milioane au RCA la firme care plătesc greu sau deloc.
Rezultatul este că astăzi avem 9,2 milioane de vehicule înmatriculate și doar undeva între 5,5 și 6,5 milioane de polițe RCA valide (numărul variază în funcție de perioada de raportare). Altfel spus, în cel mai bun caz doar 6,5 milioane de mașini sunt asigurate RCA într-un anumit moment al anului, adică circa 70% din total. Aproape o treime dintre mașinile înmatriculate nu sunt asigurate. Sunt calcule simple, pe bază de cifre oficiale incontestabile, pe care le contestă totuși toată lumea din piață, mai mult sau mai puțin.
Peste 73% dintre autoturisme au o vechime mai mare de 11 ani
Cele mai recente date în acest sens le-a oferit chiar președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Adrian Marin.„Parcul auto din România continuă să crească și mai ales prin vehicule second hand. Parcul auto număra la finalul lui 2021 peste 9,2 milioane de autovehicule plus un număr pe care nu îl știm de vehicule înregistrate la Primării și care ar trebui să aibă RCA. Din cele peste 7,2 milioane de autoturisme avem peste 24% autoturisme cu o vechime mai mare de 20 de ani și peste 73% cu o vechime mai mare de 11 ani. Toate aceste autovehicule sunt, de principiu, neasigurabile sau greu asigurabile pe CASCO. Dacă adăugăm și starea infrastructurii, dar și anumite comportamente în trafic, nu este de mirare gradul ridicat al riscului de accident în România”, a explicat Adrian Marin.
Oricum ar fi, între 1,5 și 2 milioane de vehicule din România sunt constant fără RCA, aceasta în condițiile în care mergem pe estimarea ASF, care este oricum mai optimistă decât rezultatul calculelor seci. Dacă ne raportăm doar la autoturisme, constant între 700 și 1,7 milioane sunt fără RCA (având în vedere că există 7,2 milioane de autoturisme).
Cel puțin 500.000 de dosare de daună pe RCA pe an
Dacă la aceste 1,5-2 milioane de vehicule mai punem la socoteală și cele aproximativ 5 milioane de vehicule asigurate la City Insurance și Euroins , societăți cu dificultăți la plata daunelor , rezultă o situație cât se poate de îngrijorătoare în țara cu cel mai mare număr de accidente mortale din Europa și cu unul dintre cele mai mari valori ale accidentelor totale.
Anual sunt instrumentate cel puțin 500.000 de dosare de daună pe RCA, ceea ce reprezintă un număr ridicat. Circa 7% din totalul vehiculelor asigurate comit o daună cel puțin o dată pe an, acest procent fiind mai mic în cazul automobilelor private (circa 2-3%), dar mult mai mare în cazul taxiurilor, autocarelor ori camioanelor, unde frecvența daunei( cum este numit acest indicator) ajunge și la peste 22- 23%.
Dacă plecăm de la presupunerea că mașinile neasigurate circulă mai puțin și că unele nu circulă deloc și aplicăm un procent de doar 3,5% (jumătate) la cele 2 milioane de vehicule fără RCA, rezultă câteva zeci de mii de accidente neacoperite de RCA, adică circa 70.000 de șoferi care vor plăti din propriul buzunar reparațiile, dacă nu au CASCO sau merg în judecată cu șoferul vinovat (această din urmă variantă fiind oricum extrem de anevoioasă și costisitoare), având însă și varianta de a apela la BAAR și a primit despăgubiri prin Fondul pentru Protecția Victimelor Străzii.
Acesta este doar un calcul optimist și la prima vedere, pentru că mai sunt și cazurile șoferilor loviți de mașini asigurate la unul dintre cei doi lideri din domeniu, care riscă să aștepte un timp substanțial pentru a își repara mașina sau să primească, în general în contul personal în baza așa numitei regii proprii, o sumă uneori prea mică pentru a acoperi reparația în condiții de siguranță.
Un comentariu
In ce priveste numarul masinilor fara RCA este o situatie normala care nu ar trebui sa ingrijoreze. Sunt destule masini care nu sunt folosite, tinute de oameni in curti sau pe domeniul public sau fiecare unde stie la care este normal sa fie fara RCA deoarece nu sunt folosite poate defecte sau nereparabile dar sunt totusi masini inmatriculate. Sa nu uitam de motociclete care nu circula iarna sau de masinile decapotabile pe care multi nu le folosesc iarna, masini istorice tinute in garaj , rulote inmatriculate si stationate undeva si exemplele pot continua de vehicule inmatriculate dar fara RCA care stationeaza si la care este normal sa nu faca nimeni polita RCA !Grav si totodata alarmant sunt vehiculele care circula fara a avea polita RCA valabila, aici ar fi bine sa se ia masurile cele mai drastice.