
Femeile cu funcții de conducere din România sunt percepute în continuare ca fiind plătite mai puțin decât bărbații, în ciuda faptului că țara noastră înregistrează al doilea cel mai mic procent privind diferențele de remunerare între femei și bărbați (3,3%) în rândul statelor UE, după Luxemburg, potrivit datelor Eurostat.
Mai mult de trei sferturi dintre respondenții la un studiu realizat de Deloitte au menționat că astfel de situații sunt întâlnite des sau foarte des în mediul de business local. Se pare că femeile continuă să fie promovate mai rar decât bărbații, 63% dintre respondenți susținând că acest lucru are loc foarte des.
Sondajul a fost realizat în rândul reprezentanților de sex feminim și masculin care dețin funcții de conducere în România. Explicația poate fi legată de faptul că concediul de maternitate este perceput ca un dezavantaj pentru parcursul femeilor în carieră, potrivit opiniilor a 74% dintre respondenți care au observat acest lucru.
Cu toate că femeile și bărbații obțin rezultate financiare similare în ceea ce privește vânzările și profitul businessului, 78% au în continuare percepția că bărbații au rezultate mai bune în privința avansării în carieră (66%). Referitor la abilitățile femeilor, acestea sunt recunoscute pentru gestionarea eficientă a resurselor umane (69%), dezvoltarea personală și dobândirea de noi competențe (56%).
Sondajul a scos la iveală și o serie de diferențe între caracteristicile liderilor femei și bărbați. Punctele forte ale femeilor par a fi consecvența (92%), efectuarea unor sarcini multiple și simultane (90%), onestitatea (82%), comunicarea (79%), empatia și capacitatea de a gestiona echipe mari (78%). Cele specifice bărbaților sunt ușurința de a lua decizii (79%) și abilitățile de conducere (71%).
Una dintre cele mai importante schimbări evidențiate de ediția din 2021 a studiului față de cea din 2012 este că 46% dintre liderii români preferă o femeie în poziția de director financiar al organizației, comparativ cu 26% în 2012.
Cu toate că femeile sunt recunoscute pentru abilitățile lor de directori financiar, acestea trebuie să depună un efort mult mai mare decât bărbații pentru a accesa următorul nivel de conducere. 40% dintre respondenți susțin că este mai ușor pentru un bărbat să fie promovat din funcția de director financiar în cea de director general, în timp ce 7% estimează că acesta este cazul femeilor.