Noul tip de contract individual de muncă destinat angajaților casnici va viza activitățile de menaj casnic, preparare a hranei, grădinărit, pază, activități de conducere și întreținere a mașinii, îngrijirea animalelor de companie, întreținerea piscinelor și altele care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, conform profit.ro.
Persoana fizică angajator va avea o serie de obligații deloc atractive precum constituirea de garanții, într-un cont al statului, pentru contribuțiile și impozitele datorate de angajat și angajator.
În momentul de față, o persoană fizică nu poate angaja o altă persoană fizică, deoarece îi lipsește statutul de angajator și nici nu poate efectua anumite operațiuni, precum înregistrarea contractului și plata contribuțiilor și impozitului. O persoană fizică poate lucra în prezent pentru o alta doar prin intermediul unei firme sau dacă dispune de o formă de organizare precum PFA.
Proiectul definește salariatul casnic ca fiind o persoană care desfășoară activități casnice în schimbul unei remunerații în temeiul unui contract de muncă, cu normă întreagă sau parțială, pe durată nedeterminată sau determinată. Acesta va putea locui și unde își desfășoară activitatea.
Totodată, proiectul prevede și posibilitatea unei perioade de probă care nu poate depăși 10 zile și faptul că renumerația nu poate fi redusă, calculată pe oră, față de lasariul minim. Angajatorul va trebui să constituie o garanție într-un cont deschis de către autorități, constând din contravaloarea contribuțiilor și impozitelor datorate de către salariatul casnic și angajator.
Procedura ar urma să fie stabilită ulterior adoptării legii, iar Contactul va trebui înregistrat de către angajator în Registrul electronic de evidență a salariaților casnici.