
Dezvoltatorul arădean Wallberg, care construiește la Brașov proiectul Sunnyville, își dublează investițiile sub Tâmpa.
Compania continuă dezvoltarea proiectului Sunnyville din Braşov, unde a investit deja aproximativ 20 de milioane de euro pentru cele 180 de apartamente cuprinse în primele două etape, adică Sunnyville Residence şi Sunnyville Garden. Următoarele două etape ar presupune investiţii de încă 20 de milioane de euro, aici fiind inclusă și valoarea terenului.
„Sunnyville continuă cu partea a treia a proiectului, Sunnyville Plus, vândut în proporţie de 49% deja. Sunt 74 de apartamente în acest al treilea bloc şi vom demara lucrările şi pentru al patrulea bloc, de 90 de apartamente, care încheie proiectul nostru din Braşov. (…) Probabil va fi finalizat în următorii doi ani şi jumătate“, au declarat reprezentanții grupului pentru zf.ro. Unul dintre blocuri va avea 9 etaje plus subsol, iar cel de-al doilea zece etaje și trei niveluri în subsol.
Dezvoltatorul priveşte în continuare cu interes spre mai multe zone din ţară şi se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care îşi va face intrarea pe piaţa rezidenţială din Capitală, o mutare pe care o calculează de câţiva ani.
„Ne uităm de ceva timp la Bucureşti. Din păcate, până acum nu am găsit proiectul potrivit pentru Wallberg, pentru conceptul pe care noi vrem să îl aducem în Bucureşti, dar în acest an după discuţiile pe care le avem în acest moment în mai multe zone din Capitală, credem că vom reuşi să încheiem o tranzacţie în curând şi vă vom anunţa când vom lansa conceptul“.
Nu se cunosc încă foarte multe detalii despre primul proiect Wallberg din Capitală, însă indiciile arată că va fi vorba de un proiect care se adresează gamei medium spre high şi care va cuprinde câteva sute de apartamente. În ceea ce priveşte suspendarea PUZ-urilor de sector din Capitală, invitata a explicat că ar putea ţine departe momentan investitorii străini.
„Din punctul meu de vedere, a fost un pas greşit faţă de tot ce înseamnă investiţii. (…) În mod normal, un an de zile fondurile de investiţii nu vor veni în România, până nu vor vedea o stabilitate din acest punct de vedere. Ne afectează direct, orice investiţie străină este extrem de importantă pentru bugetul unei ţări, iar în momentul în care toţi investitorii văd o instabilitate planurile pentru România rămân în aşteptare şi rămâne să vedem ce se întâmplă în anul următor“.
Totodată, Wallberg priveşte cu interes spre oraşele în care a dezvoltat deja proiecte, dar şi spre oraşe noi aflate la celălalt capăt de ţară, precum Iaşiul.
„Ne uităm în continuare spre Cluj, spre Iaşi. Continuăm să avem un interes ridicat pentru Timişoara, unde am format o echipa bună, la fel şi la Braşov, motiv pentru care dacă vor apărea terenuri de interes care intră în ţintele noastre rămânem deschişi faţă de alte proiecte în aceste două oraşe“.
Grupul controlat în principal de antreprenorul Valentin Morar a vândut pe parcursul anului 2020 peste 100 de apartamente. În ceea ce priveşte preţurile medii la care se vând locuinţele dezvoltatorului, acestea depăşesc astăzi 1.300 euro/mp, atât în Braşov, cât şi în Timişoara.
„Dacă înainte de pandemie preţul mediu era de circa 1.134 euro/mp la Braşov, acum se contractează 1.360 euro/mp. La Timişoara preţul a fost de 1.236 euro/mp, iar în acest moment se contractează la 1.391 euro/mp“.
La nivelul modului în care finanţează clienţii achiziţiile, creditarea prevalează pentru proiectul din Timişoara, însă cash-ul este rege atunci când vine vorba de Braşov.
„Diferă în funcţie de zonă, de proiect, aşa cum v-am spus la Braşov 80% cumpără cu cash, iar procentul este uşor răsturnat la Timişoara, unde 65% cumpără cu credit, iar diferenţa cu cash“.
În ceea ce priveşte scopul achiziţiei, maximum 10% dintre clienţi cumpără unităţi dezvoltate de Wallberg în scop investiţional, însă acest lucru s-ar putea datora şi faptului că dezvoltatorul ţinteşte familii tinere care aleg de cele mai multe ori să locuiască în imobil. Este de menţionat şi faptul că nu toţi clienţii declară scopul achiziţiei.
„Investiţional este un procent mai mic, dar e posibil ca nu toate investiţiile să fie declarate ca investiţii la momentul achiziţiei. Din discuţiile cu reprezentanţii noştri din departamentele de vânzări, pot spune că probabil maximum 10% cumpără ca investiţii în cadrul proiectelor noastre, restul cumpără efectiv pentru a locui“.