În ședința Consiliului Local Brașov de joi ar urma să fie aprobate două parteneriate între Primărie, Consiliul Județean și Ministerul Sănătății pentru construcția spitalului regional, dar și pentru construcția unei noi unități sanitare de Infecțioase și Pneumoftiziologie. Această unitate ar urma să fie construită tot pe strada Institutului, respectiv între noul spital regional cu 967 de paturi și Centrul de Afaceri – CATTIA.
În contextul în care Consiliul Judeţean Braşov a aprobat o hotărâre prin care Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov este preluat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, în proiectul de parteneriat care ar urma să fie aprobat săptămâna aceasta se precizează că investiţia reprezintă faza a doua Programului „Oraşul Medical”, care are ca primă etapă proiectul spitalului regional.
„Demararea unei investiții majore precum cea a unui Oraș Medical pune bazele restructurării sistemului sanitar mărind în mod semnificativ capacitatea acestuia de a gestiona provocări sanitare majore. Întreaga investiție se va realiza în două faze, independent una de cealaltă, Faza 1: construirea Spitalului Regional de Urgență și Faza 2: construire Spital Clinic de Boli Infecțiose și Pneumoftiziologie Brașov. Spitalul Clinic de Boli Infecțiose și Pneumoftiziologie Brașov ce urmează să se construiască în Faza 2 va înlocui clădirile vechi existente în care funcționează în prezent cele 2 spitale: Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie”, se precizează în referatul de specialitate ce stă la baza încheierii protocolului de colaborare.
Ce rol are fiecare semnatar al parteneriatului
Durata de derulare a parteneriatelor ce vor fi semnate de Primărie, CJ Brașov și Ministerul Sănătății este până în 31 decembrie 2026. În conformitate cu aceste protocoale, primăria va elabora documentaţia urbanistică, va face demersurile pentru obţinerea acordurilor şi avizelor şi transmite către Ministerul Sănătăţii documentaţiile tehnico-economice în vederea asigurării infrastructurii tehnico-edilitare (branşamente, racorduri, drumuri de acces) și va elabora studiile de fezabilitate. CJ Braşov va avea rolul de a asigura managementul activităţii medicale de pe raza municipiului Braşov, respectiv va asigura experţii tehnici de specialitate medicală care vor acorda sprijin tehnic UAT Municipiul Braşov si consultanţilor/proiectantului acestuia în procesul de elaborare a studiului de fezabilitate.
Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii va elaboreaza/ aproba/ promova, după caz, proiectele de acte normative necesare înfiinţării, organizării şi funcţionării Spitalul Regional de Urgenţă Braşov și va asigura în baza documentaţiilor tehnico-edilitare transmise de autorităţile locale şi a documentaţiei tehnice elaborate de consultant, finanţarea investiţiei din fonduri nerambursabile, bugetul de stat sau alte surse de finanţare.