
Primăria Brașov alături de proiectanții care se ocupă de realizarea noului Plan Urbanistic General al municipiului a lansat consultarea publică a cetățenilor, a profesioniștilor din domeniul dezvoltării și planificării urbane și a investitorilor, în vederea identificării problemelor orașului, astfel încât să se poată realiza un nou plan coerent bazat pe sustenabilitate și nevoile cetățenilor.
„Planul Urbanistic General trasează direcțiile de dezvoltare a Brașovului pentru următorii 10 – 15 ani. Realizarea PUG este acum în etapa de documentare, fapt pentru care se va lansa consultarea publică a cetățenilor. Vom avea consultări cu toate categoriile relevante, fiindcă dorim sa identificăm problemele din municipiu. Acum adunăm datele relevante pentru a ne asigura că mergem în direcția corectă”, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu.
Analiză socio-demografică menită să identifice problemele cu care se confruntă Municipiul Brașov, precum și nevoile, viziunea și sugestiile de soluții ale locuitorilor, astfel încât propunerile de actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului să servească, în mod autentic, dezvoltării comunității se va derula până în data de 26 aprilie inclusiv.
Opinia brașovenilor poate fi transmisă completând formularul de la adresa: https://www.brasovcity.ro/ro/formular_feedback/13
Adrian Ilie, reprezentantul companiei Synergetics Coroporations cu care Primăria a semnat în aprilie 2020 contractul pentru realizarea noului PUG în schimbul sumei de 4.046.000 de lei cu tot cu TVA, a precizat că echipa pe care o coordonează vine cu o cu totul altă atitudine față de urbanism. „În acest moment facem un efort pentru a culege maximum de date disponibile pentru elaborarea studiilor de fundamentare. În această etapă încercăm să consultăm publicul țintă, care a fost împărțit în 3 categorii: cetățeni, profesioniștii din domeniul arhitecturii și inginerii conexe, funcționarii din administrația publică și investitorii pentru a vedea problemele cu care se confruntă, nevoile pe care le au, perspectiva asupra digitalizării planului urbanistic general. Vom consulta și investitorii, pentru că noul PUG își propune să aibă o dimensiune nouă din perspectiva dezvoltării economice, a sustenabilității și calității vieții. Dincolo de perspectiva unei dezvoltări economice, sustenabilitatea va fi un alt termen cheie pentru conturarea noului PUG”, a punctat Adrian Ilie.
Acesta a mai explicat faptul că bazele conceptului de smart city încep cu elaborarea PUG în format digital. „Asta înseamnă că noi specialiștii, cetățenii, investitorii, suntem în stare să vedem evoluția orașului în spațiu și timp și trebuie să avem un Brașov care înțelege fluxurile de navetă zilnică și investițiile de care are nevoie. În ultimii 30 de ani, autoritățile și-au pierdut rolul de a coordona dezvoltarea, am asistat la un fenomen de urbanizare necoordonat, lipsa unor politice de locuire, insiponibilitatea rețelelor de utilități în zonele care s-au urbanizat foarte repede, de incoerență decizională și lipsa calității arhitecturii. Asta înseamnă că orașele au devenit mai puțin atractive din punct de vedere vizual, mai greu de promovat din punct de vedere turistic, mai puțin funcționale. Toate aceste categorii de probleme sunt frecvente și nu sunt o particularitate a Brașovului”, a mai adăugat reprezentantul Synergetics Coroporations.
Viceprimarul Flavia Boghiu a precizat că prin realizarea noului PUG vom vorbi de o schimbare de paradigmă, respectiv de la obiectivul de acum 10 – 15 ani care lua în calcul doar o densificare a orașului la o dezvoltare pe principii corecte, respectiv că orașul nu înseamnă „doar un loc unde să dormim și să ne parcăm mașina”, ci un loc unde le sunt la îndemână cetățenilor toate funcțiunile necesare și mai ales un loc optim pentru creșterea, educarea și dezvoltarea copiilor. „Ce ne lipsește este socializarea și apropierea, astfel că noul PUG trebuie să aducă viață în cartiere, comunitățile să poată socializa, să aibă activități și să se poată bucura mai multe decât de un dormitor”, a punctat Flavia Boghiu.
Forma preliminară a noului PUG ar urma să fie prezentată la finalul acestui an, urmând ca în 2022 să fie obținute avizele aferent, iar în octombrie 2023 să fie concretizată forma finală.
4 Comentarii