
O bănățeancă s-a mutat în orașul de la poalele Tâmpei în timpul pandemiei de COVID-19 și creează păpuși atât pentru amuzamentul copiilor, cât și ca obiect decorativ pentru adulți. Își dorește ca în viitor produsele sale să fie recunoscute ca fiind specifice din Transilvania.
Originară din Timișoara, Cătălina Juravle și-a găsit pasiunea pentru design vestimentar încă din adolescență. Tânăra a urmat studiile Facultății de Arte și Design – UVT și a avut oportunitatea de a lucra cu designeri străini. „Am participat ca designer în perioada studiilor și la diferite evenimente fashion în țară, cum ar fi Timisoara Fashion Week, Be Creativ-Sibiu și alte prezentări de modă din București alături de Alin Gălățescu, Iulia Albu, etc. Pe timpul masterului am fost plecată cu burse Erasmus în Spania și Malta, unde am lucrat cu doi designeri, Charles & Ron. Când m-am întors în Timișoara, mi-am creat propria colecție de rochii de mirese inspirată din broderii tradiționale. Am încercat să le folosesc într-un stil cât mai contemporan, aducând broderiile în actualitate. Imediat ce am terminat cu colecția a venit pandemia”, povestește aceasta.

Prima păpușă, făcută dintr-o plasă de cumpărături
Bănățeanca s-a mutat în orașul de la poalele Tâmpei în octombrie 2020, iar odată cu ea și-a adus și atelierul în care păpușile sale prind viață. „Dintr-o joacă am început să realizez păpuși. Pentru că petreceam foarte mult timp în casă din cauza situației epidermiologice, m-am gândit să fac o păpușă dintr-o plasă de cumpărături. Mai apoi, o prietenă m-a rugat să fac păpuși pentru fețita ei și de aici au început să meargă lucrurile. Am păstrat prima păpușă și o am în atelier ca să îmi amintească de la ce nivel am plecat și unde am ajuns cu creațiile mele”, spune Cătălina.
Aceasta își găsește inspirația în ilustrațiile pe care le vede, dar și în diverse materiale care pot fi utilizate în ținutele păpușilor. „Fiecare păpușă are 43 de cm și vine la pachet cu un suport de lemn pentru a sta în picioare. În timp ce le creez, mă gândesc la nume, ce ținute o să aibă și cum o să fie părul lor. Combin culorile și materialele astfel încât produsul final să fie unul cât mai armonios. M-a ajutat faptul că am terminat design vestimentar, pentru că am avut tiparele de bază pe care doar a trebuit să le micșorez. Am un tipar pentru fiecare element, până și bentița de păr”, afirmă Cătălina.
Creațiile sale au ajuns chiar și în Malta
Păpușile sale îndrăgite atât de cei mici, cât și de cei mari au ajuns chiar și în Malta. „Îmi doresc ca cei mici să vadă o prietenă în păpușa lor, pentru a comunica și a-și pune imaginația la bătaie. Țin cont de vârsta persoanei căreia îi este dedicată păpușa. De exemplu, pentru copiii de 2-3 ani folosesc materiale cât mai naturale, iar părul este făcut din lână. Fac și animăluțe pentru nou născuți, care sunt mai moi, mai drăgălașe și mai pufoase. Am realizat și foarte multe mascote, precum medici, grădinari, florărese, pe care adulții le-au comandat pentru afacerea lor. Folosesc foarte mult broderiile cusute manual, iar stilul meu este unul boem”, susține Cătălina.
Cei care doresc să ofere un cadou inedit unui om drag pot apela la serviciile Cătălinei, întrucât aceasta are posibilitatea de a realiza avatare. „Dacă primesc o poză cu o prietenă a unui cilent sau chiar materiale din hainele pe care aceasta le poartă, pot crea o păpușă care să semene cu ea. Nimeni nu se așteaptă să se regăsească într-o păpușă, iar acest cadou este unul inedit pe care nu foarte multă lume îl oferă. În plus, realizez și mărțișoare tip broșă, respectiv păpuși în miniatură care poate fi agățate în piept, care au fost la mare căutare în această primăvară”, afirmă Cătălina.
În afara țării, o păpușă ar costa peste 150 de euro
Prețul unei păpuși este de 380 de lei, iar Cătălina poate aloca până la 5 zile pentru realizarea uneia, în funcție de complexitatea acesteia. „Îmi croiesc fiecare parte a corpului, pe care o umflu cu puf și fața o pictez cu culori textile în prima parte, iar mai apoi o cos. În mâini și picioare introduc o sârmă pe care o sigilez cu bandă la fiecare capăt, astfel încât membrele să fie maleabile. Domeniul handmade-ului este unul destul de dificil, întrucât oamenii nu văd câtă muncă este în spatele unei păpuși. Sunt foarte puțini cei care fac asta în țara noastră, în timp ce în afară prețul uneia trece de 150 de euro. Eu pot să livrez oriunde în România”, spune Cătălina.
În viitor, aceasta dorește ca afacerea sa să se transforme într-un brand recunoscut ca Transylvania Dolls, având în vedere faptul că s-a mutat în Brașov. „Îmi doresc ca în momentul în care cineva aude de creațiile mele să le poată corela cu un produs făcut în Transilvania. Mi-ar plăcea ca păpușile mele să ajungă în diferite magazine pentru copii și chiar să fac diverse ateliere pentru cei mici. Pe lângă păpuși, nu este exclus ca în viitor să lucrez și să investesc timp în creația de rochii”, încheie Cătălina.