Proiectanţii ilfoveni de la Hentza Business, care au schiţat proiectele mai multor investiţii la Braşov, dar și autostrada pentru biciclete, care va fi amenajată în Timişoara, au finalizat partea de proiectare și pentru unul dintre traseele de ciclism propuse de Primăria Brașov. Astfel, urbaniștii Primăriei Brașov au emis recent autorizația de construire pentru realizarea lucrărilor la traseul ce ar urma să facă legătura între zona de Agrement „La Iepure” și strada Poienelor. Autorizația are o valabilitate de 12 luni, iar durata estimată de finalizare este de 18 luni. Edilii vor trebui însă să selecteze și un constructor pentru demararea proiectului.
Ruta aleasă are 4 km și va permite bicicliştilor să se deplaseze pe strada Carpaților ,zona Parcul Industrial Metrom, Cartier Răcădău, Zona la Iepure în condiţii de siguranţă rutieră, totodată asigurându-le acestora o expunere scăzută la factorii poluanţi (noxe, fonici), astfel încât o parte din cei care acum folosesc mijloace de transport motorizate pot să aleagă şi se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, ceea ce va duce la o scădere considerabilă a emisiilor de CO2.
În zonele unde dimensiunea străzilor nu permite crearea de traseu dedicat bicicletelor, traficul se va desfăşura în comun cu autovehiculele, pe partea carosabilă, unde se vor trasa marcaje transversale vizibile, la distanţă de maximum 25 de metri, dublate de indicatoare rutiere care informează participanţii la trafic despre existenţa traseului de biciclete pe partea carosabilă.
Pentru partea de proiectare a acestui traseu, edilii au plătit 63.300 de lei. Ilfovenii ar urma să definitiveze proiectul și pentru celălalt traseu, Poienelor – Gară – Camera de Comerţ şi Industrie, care este mai complex și pentru care costul documentațiilor tehnice este de 111.900 de lei, fără TVA.
Investiții de aproape 4 milioane de lei din fonduri UE
Ambele proiecte ce vizează amenajarea unor trasee de biciclete sunt finanţate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Fondurile nerambursabile din partea Uniunii Europene reprezintă 98% din valoarea eligibilă a proiectelor. Investițiile în cele două trasee sunt estimate la suma de 3.828.799,94 lei inclusiv TVA. Infrastructura integrată va conţine şi un sistem inteligent pentru bike sharing în trei puncte de interes situate pe Traseul 2 autorizat pentru construcție: unul în zona strazii Molidului, lângă garajul RATBV, unul pe Bulevardul Valea Cetății, în zona parcului Răcădău și unul pe strada Carpatilor, în Zona Parcului Industrial Metrom.