IT, Stiri Brasov

Cele mai importante sfaturi pentru înregistrarea unui domeniu

Numele de domeniu este practic cartea de vizită a fiecărui site web. Numele și domeniul de nivel superior ales creează, în esență, prima impresie a unei companii sau a unui blog, chiar înainte de a face clic pe prima pagină. Cea mai importantă provocare în ceea ce privește alegerea unui domeniu este numele, care ar trebui să fie concis și atrăgător pentru potențialii vizitatori, precum și pentru motoarele de căutare. În plus, există mai multe indicații formale și legale pe care ar trebui să le urmați. Am pregătit un conspect cu cele mai importante informații pentru înregistrarea unui domeniu.

Înregistrarea propriului domeniu

Fie că este un magazin online, un blog sau un website privat, fiecare proiect web începe cu un nume de domeniu adecvat. Acest nume constă dintr-un domeniu de nivel superior (TLD), care se termină în .ro sau .com, și un domeniu de nivel secundar, care este partea de nume a domeniului. Numele dorit poate fi găsit rapid, iar verificarea la furnizor dacă numele dorit este încă disponibil durează un moment.

Furnizorul se ocupă apoi de înregistrarea la registrul de domenii relevant. Există anumite organizații responsabile cu înregistrarea pentru fiecare TLD. Furnizorii lucrează împreună cu aceste poziții ca un registru. Dacă doriți să înregistrați un domeniu sub cinci TLD-uri diferite, atunci, teoretic, ar trebui să contactați cinci registre de domenii diferite. Registrele precum IONOS preiau comunicarea.

Înainte de a înregistra un domeniu, fiecare utilizator ar trebui să se asigure că folosirea numelui de domeniu dorit nu încalcă legile existente privind mărcile comerciale. Încălcarea drepturilor de autor în domeniu este una dintre cele mai frecvente erori de înregistrare a domeniului.

1. Crearea unui domeniu de nivel secundar

În România, crearea unui nume de domeniu este relativ liberă. Trebuie totuși îndeplinite unele cerințe tehnice: puteți utiliza litere de la A la Z, cifre de la 0 la 9, precum și cratime, deși cratima nu poate fi plasată la începutul domeniului de nivel secundar. Alte simboluri precum punctele, barele oblice sau semnele de întrebare nu sunt permise. În general, un nume de domeniu ar trebui să conțină maxim 63 de caractere.

Se poate întâmpla,de asemenea, ca unele nume de domenii care nu au putut fi înregistrate acum câțiva ani, să fie disponibile acum. Un exemplu bun sunt numele de domeniu cu două caractere, cum ar fi www.hi.com.

Alegeți un nume compatibil cu site-ul dvs. sau cu numele companiei și rețineți că numele de domeniu nu este sensibil la majuscule și minuscule. Evitați să folosiți 2 nume împreună fără un conector precum „-“, pentru a nu risca lizibilitatea:

NiceShoes.online vs. nice-shoes.online

2. Alegerea unui domeniu de nivel superior

Domeniul de nivel superior reprezintă cel mai înalt nivel al rezoluției de nume și ultima secțiune a domeniului din dreapta punctului. În prezent, cele mai des utilizate terminații sunt .com, .net, .org și sufixele specifice țărilor, cum ar fi .hu, .pl și .ro. Dar, din martie 2013, au apărut pe piață noi terminații de domenii de nivel superior, cum ar fi .online, .club, .business, .top, .expert și așa mai departe. În general, acestea variază între:

  • TLD-uri generice: domeniile generice de nivel superior indică tipul site-ului web oferit. Prin urmare, de la cum v- ați aștepta la un site comercial, în timp ce .org ca TLD ar indica o organizație.
  • TLD-uri specifice țării: aceste TLD-uri specifice țărilor oferă informații despre originea unui website. De obicei, pentru a face referire la o țară, se utilizează două litere, de exemplu, .de pentru Germania, .hu pentru Ungaria și .es pentru Spania.
  • Noi domenii generice de nivel superior: acestea fac posibilă crearea unor nume de domenii foarte specifice și, datorită domeniului de nivel superior, oferă utilizatorului un indiciu asupra tipului de site pe care urmează să îl acceseze. Sunt posibili termeni comerciali precum .online și .business, la fel ca și termeni care identifică locația dintr-o țară, cum ar fi .miami, .bucureşti și .cluj. Ar trebui să existe 700 nTLD în procesul de înregistrare. La IONOS puteți chiar să vă preînregistrați sau, mai bine zis, să comandați noi domenii de nivel superior înainte de lansarea oficială pe piață. Noile TLD-uri sunt o alternativă bună atunci când numele dorit a fost deja alocat unui domeniu actual de nivel superior, dar doriți totuși să vă păstrați numele selectat.

Un sfat suplimentar pentru înregistrarea domeniului: este bine să rezervați mai multe terminații de domeniu și variante de nume pentru a fi utilizate ca redirecționare către site-ul dvs. oficial. Furnizorii oferă adesea pachete ieftine, deci merită să vă înregistrați numele dorit cu numeroase TLD-uri. Căutarea unui website oferă atunci mai multe rezultate și toate variațiile importante de domeniu sunt rezervate și, prin urmare, nu sunt disponibile pentru terți.

„Cumpărarea” unui domeniu

Dacă înregistrați un domeniu, aceasta înseamnă că îl închiriați numai pentru o anumită perioadă de timp; utilizarea termenului de „cumpărare” a unui domeniu este deci incorectă din punct de vedere tehnic. Dacă contractul nu este reînnoit după perioada convenită, atunci numele de domeniu devine din nou disponibil și poate fi închiriat de oricine. În ceea ce privește vânzarea unui nume de domeniu, nu există un transfer real de proprietate virtuală de la persoana A la persoana B, ci pur și simplu o preluare a înregistrării.

O formă de protejarea proprietății asupra unui domeniului este înregistrarea pe mai mulți ani (IONOS oferă posibilitatea de 1,2, 3,4,5 și 10 ani de înregistrare, activați reînnoirea automată.

Înregistrarea pe mai mulți ani asigură, de asemenea, prețul. Deoarece plătiți în momentul achiziției pentru întreaga perioadă, veți fi protejat dacă în următorii ani va avea loc o creștere a prețului.

Ce se întâmplă dacă schimbați furnizorul?

Nu ar trebui să aveți probleme dacă vă schimbați furnizorul (registratorul), dar doriți să păstrați domeniul înregistrat. Pur și simplu aveți nevoie de codul de autorizare pentru domeniul dvs. pe care îl puteți solicita de la furnizorul dvs. original. Dacă, de exemplu, intenționați să transferați domeniul de la un furnizor la IONOS, va trebui să completați un formular special de transfer de domeniu pentru a confirma transferul. Toate etapele ulterioare vor fi efectuate apoi de IONOS. După cum s-a menționat anterior, contactarea registrului de domenii corespunzător este sarcina furnizorului.

Rețineți că vă puteți schimba furnizorul numai după cel puțin 6 luni de la înregistrat domeniului dvs.

Durata mutării domeniului depinde de regulile de procedură ale registratorului de domeniu. Pentru TLD-urile generice și nTLD-uri este între cinci și șase zile lucrătoare, iar actualizarea ulterioară a DNS-urilor necesită între 24 – 48 de ore.

Se recomandă să solicitați transferul de domeniu cu cel puțin o lună înainte de expirarea contractului cu vechiul furnizor. Dacă solicitarea va ajunge prea târziu, ați putea constata că perioada de deservire a domeniului respectiv trebuie să fie reînnoită la furnizorul actual înainte de efectuarea transferului către noul furnizor.

3. Niciun domeniu fără drepturi de marcă

Dacă decideți să vindeți pantofi Adidas în magazinul dvs. online, ați putea crede că este logic să includeți numele mărcii în domeniul dvs. Ar trebuie totuși să tratați subiectul cu mare atenție, deoarece este relativ ușor să încălcați drepturile de marcă și de nume ca proprietar de domeniu. Utilizarea unui nume de marcă sau de companie este posibilă numai cu acordul prealabil al proprietarului drepturilor de autor. Prin urmare, ar trebui solicitat întotdeauna consimțământul scris  și explicit. Ați putea primi un avertisment dacă utilizați marca sau numele companiei în numele de domeniu fără permisiune. Prin urmare, obiectul și valoarea litigiului nu trebuie subestimate. Sumele în litigiu de până la 50.000 de euro nu sunt neobișnuite. Dacă doriți să vă protejați de amenzi și proceduri legale, cel mai bine ar fi să procedați corect și să verificați domeniul dorit înainte de înregistrare pentru următoarele aspecte:

  • Nume de marcă și de companii: este tentant să folosiți un nume de marcă mare pentru magazinul dvs. pentru a atrage vizitatori, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu este permis, chiar și atunci când numele de marcă s-ar adresa grupului țintă mai ușor. Multe nume de companii sunt protejate prin dreptul la nume și nu pot fi utilizate în nume de domenii ale terților.
  • Numele vedetelor: Numele persoanelor publice pot fi protejate prin dreptul la nume, prin urmare multe nume și prenume sunt protejate, cu excepția cazului în care sunt generice. Oricine dorește să creeze un fan site Helen Mirren sau să creeze un blog de imitare a lui David Beckham trebuie să ia în considerare drepturile celebrității atunci când creează numele de domeniu.
  • Domenii cu erori de tastare: erorile tipice de tastare, cum ar fi ebey.com, gogle.com sau amason.com, nu sunt permise ca nume de domenii, deoarece multe mărci și nume mari sunt adesea protejate de secvențe de caractere similare, astfel încât aceste tipuri de erori de tastare să nu poată afecta un brand. Puteți utiliza aceste informații pentru propria afacere și vă puteți proteja de domeniile cu erori de tastare.
  • Titluri cunoscute: indiferent dacă este vorba de un film, un ziar sau un serial TV, titlul oricărei publicații bine cunoscute nu ar trebui să fie utilizat în domeniu. Acești termeni sunt de obicei protejați prin drepturi de autor și nu este permisă utilizarea lor neautorizată.

Numele orașelor, autoritățile și alte entități guvernamentale ar trebui evitate atunci când vă înregistrați domeniul, deoarece acest lucru ar putea însemna că domeniul dvs. încalcă legile privind mărcile comerciale. Practic, se aplică următoarele: O încălcare a drepturilor de marcă apare atunci când cineva profită de publicitate. Numele foarte mari, cunoscute precum Mercedes sau BMW nu sunt obligate să se înregistreze ca mărci pentru a fi protejate.

Verificarea legislației privind drepturile de marcă pentru domenii

Legea drepturilor asupra mărcilor privind domeniile se referă la website-uri comerciale. Site-urile private, fără utilizare comercială, sunt excluse de la aceste reguli. Dacă doriți să câștigați bani de pe site-ul dvs. web, chiar dacă este doar cu un singur banner publicitar, domeniul dvs. ar trebui să fie ales cu respectarea strictă a legilor privind mărcile comerciale. Numele și termenii care intră sub incidența legislației privind mărcile, pot fi găsite la birourile corespunzătoare pentru mărci și brevete. Verificarea este simplă și gratuită folosind site-urile respective. Următoarele site-uri sunt potrivite pentru cercetări rapide:

  • Piețe europene: OAMI Europa
  • Piețe internaționale: WIPO International

Folosind aceste instrumente de informare puteți verifica dacă termenul dorit în domeniul dvs. a fost deja înregistrat de mărci comerciale. Cuvintele care sună similar sau siglele similare cu mărci comerciale grafice existente reprezintă o încălcare a legilor privind mărcile comerciale.

Verificarea similitudinilor nu poate fi făcută pe site-urile menționate mai sus, prin urmare ar trebui contactat un avocat specializat. Acest articol nu constituie un sfat juridic și nu este destinat pentru înlocuirea consultanței oferite de un avocat specializat. (P)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

O firmă din Râșnov vrea să construiască un hotel cu șase etaje pe un teren rămas de izbeliște din apropierea
Rămas de izbeliște de mai mulți ani, terenul de pe Calea Făgărașului din vecinătatea Gării Bartolomeu (unde era  pe vremuri
Doi dintre „câștigătorii pandemiei” vor aproviziona Spitalul de Copii cu medicamente pentru tratarea unor boli rare. Contractele depășesc 8 milioane
Spitalul Clinic de Copii Brașov a încheiat un acord-cadru valabil pe o perioadă de un an pentru achiziția unor tratamente
FOTO-VIDEO 120 de saci cu deșeuri strânși în urma unei ample acțiuni de ecologizare derulată în zona Șprenghi de către
Pentru a-i conștientiza pe tineri în spiritul unui comportament prietenos faţă de mediu, angajați ai operatorului de salubrizare Comprest împreună
Arhiva primului ziar în limba română, salvată de la distrugere de Muzeul „Casa Mureşenilor”. Gazeta de Transilvania s-a născut în
Colecţia primului ziar în limba română, născut în casa lui Andrei Mureşanu (sau Mureşianu), autorul versurilor imnului naţional „Deşteaptă-te, române“,
Peste 64.000 de doze de vaccin Pfizer ajung mâine la Brașov
Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, de 511.290 de doze, informează Comitetul
COVID 71 de noi infectări, depistate la Brașov, pe fondul unei testări de weekend/ 2.265 de noi cazuri au fost
Până astăzi, 18 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID –
VIDEO Omul de afaceri brașovean Florin Hrițuliac, arestat pentru 30 de zile după ce a dat o „țeapă” de 12
Omul de afaceri Florin Hrițuliac, asociat al grupului de firme Haff, specializat în închirierea de rulote, a fost arestat pentru
COVID Rata de infectare a ajuns la 4,38/1000 în municipiul Brașov după 22 zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 4,38 de cazuri la mia de locuitori, după ce ieri valoarea
Inima unei fetițe de doi ani care s-a înecat într-un pârâu și a fost declarată decedată, după o oră de
O fetiță care nu împlinise doi ani și-a revenit miraculos, după ce a căzut într-un pârâu, iar medicii au încercat
15 brașoveni au decedat din cauza COVID în ultimele trei zile. Bilanțul tragic ajunge la 944 de morți
Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se
COVID 160 de noi infectări, depistate la Brașov/ 3.474 de noi cazuri în România din peste 35.000 de teste
Până astăzi, 17 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.027.039 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
COVID Rata de infectare ajunge la 4,72/1000 în municipiul Brașov, după 21 de zile de scădere continuă
Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut în municipiul Brașov la 4,72/1000, după ce ieri valoarea anunțată de Direcția
VIDEO Plimbarea de seară printre blocurile din Tractorul a ursului care „a sunat alarma” RO-Alert vineri, după ora 23.00
Un locatar dintr-unul din blocurile din ansamblul Isaran a surprins ursul care a dat târcoale cartierului vineri seară, în jurul
RO-Alert: Un urs considerat periculos a ieșit „la plimbare” în zona Tractorul. Și în 2018, un alt exemplar a ajuns
În jurul orei 23.10, prin sistemul RO-Alert, ISU Brașov a transmis un mesaj valabil pentru zona Tractorul în care este
Studiu: Un produs de bază costă cu 21% mai mult în București decât în restul țării. La sat, prețurile sunt
Bucureștiul începe să facă notă discordantă față de restul țării în ceea ce privește evoluția retailului modern. Datele aferente primelor
Cîțu: „Vom transforma o parte din centrele de vaccinare AstraZeneca în centre Pfizer”/ Ținta este ca până la 1 iunie
Premierul Florin Cîțu anunță că România a ajuns la capacitatea de a face 115.000 de doze de vaccin pe zi
CFR Marfă va disponibiliza 1.400 de angajați. Compania vrea să scadă cheltuielile salariale cu 30%
Ministerul Transporturilor a publicat proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al CFR Marfă, companie de
Opt treceri de pietoni din oraș vor fi semaforizate, iar 14 vor fi iluminate suplimentar. Stâlpii semafoarelor vor fi vopsiți
Al doilea sistem de semaforizare din cadrul Programului pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni va fi funcțional de săptămâna
Satul Viscri din Transilvania, printre cele mai frumoase sate din întreaga lume. Chiar și moștenitorul Marii Britanii s-a îndrăgostit de
Satul Viscri din județul Brașov are în jur de 450 de locuitori, însă în ultimii ani a ajuns să fie
COVID 127 de noi infectări, depistate la Brașov/ România anunță 3.264 de noi cazuri din peste 36.000 de teste
Până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID