Brașoveanul Florin Grozea, care a făcut parte din trupa HI-Q, a renunțat la Automatică, facultate la care a intrat cu 10 pe linie, pentru muzică, având în vedere succesul nebun pe care îl avea formația. Acum s-a întors la tehnologie, punând pe picioare o agenție care are în prim-plan analizarea calităților influencerilor din România, potrivit life.ro.
Acesta a prins gustul antreprenoriatului de tânăr, investind banii câștigați din muzică în diferite business-uri. „Din 2006 eu scriam pe blog, fiind primul artist român cu blog, motiv pentru care am fost mereu la această intersecție între muzică și tehnologie. În 2008 am dat drumul la un site de streaming muzical, un fel de Spotify cu muzică românească. Mereu am fost pasionat de zona de tehnologie, inclusiv în calitate de antreprenor”, povestește Florin.
A pus bazele unei agenții de influencer marketing
Fiind pasionat de tehnologie, a pus pe picioare o agenție de influencer marketing pe vremea când cuvântul „influencer” nu apăruse încă. „Am scris o carte care se numea Hit Yourself – 100 de idei de la pasiune la mare lovitură și am dat drumul unei mici agenții care se numea astfel. În timp aceasta s-a transformat într-o agenție online specializată pe publicitate, practic o agenție de influenceri/marketing pe vremea când nu exista acest cuvânt. După apariția acestui termen, Hit yourself a devenit prima talent agency din România, adică o casă de discuri pentru creatori de conținut”, susține Florin.
Florin a lansat acum un an platforma MOCAPP care adună cei mai relevanți influenceri pe care ulterior clienții interesați de publicitate îi pot alege în funcție de caracteristicile fiecăruia. „În noiembrie 2019 am lansat plaforma MOCAPP. Anul trecut am luat o investiție ce ne-a poziționat ca un start-up în valoare de 2,2 milioane de euro și ne dorim ca anul acesta să ieșim pe plan regional, să fim prezenți în minim 3 țări și să avem minim 2.000 de influenceri”, spune acesta.
Au fost incluenceri care au fost refuzați de echipă
În momentul de față, pe platformă se găsesc peste 730 de influenceri, majoritatea din România, însă există foarte mulți din Republica Moldova și se vor alătura curând câțiva din Bulgaria. „MOCAPP ajută nu doar clienții să găsească cei mai potriviți influenceri, ci ajută și influencerii și managerii lor în a găsi clienți noi potrivit tipului de conținut pe care îl fac. Influencerii se înscriu voluntar și trec printr-un proces de audit din partea echipei noastre. Pe unii i-am refuzat din diferite motive, însă sistemul nostru de rating nu face decât să îi promoveze pe cei mai buni și pe cei care într-adevăr merită”, afirmă Florin.
Platforma este construită pe trei valori principale, precum transparența, meritocrația și descentralizarea, pentru ca doritorii să afle cine anume este relevant pe anumite domenii. „Influencer este considerat acel creator de conținut digital care are un canal cu o audiență considerabilă și în jurul acestui canal s-a adunat o comunitate ce împărtășește aceste valori. În momentul în care ai acces la toată piața de influenceri și la toate cifrele lor, inclusiv Fake Followers care este o problemă serioasă în România, ies la suprafață doar cei care merită, nu doar cei pe care îi știi tu și îți plac”, susține Florin.
„Am ajuns mai sus decât am visat”
În momentul în care a fost întrebat dacă se gândea că va face întotdeauna muzică, brașoveanul a spus că niciodată nu a visat atât de sus unde a ajuns. „În 1996 exista un singur radio pe oraș, nu exista muzică românească, nu existau concerte, nu exista nimic. Cum să visăm noi în 1996 că vom deveni vedete de televiziune și vom face afaceri pe internet când acestea nu existau? Nici măcar televiziunea de muzică nu exista. Oricât de sus am visat noi, ni s-au întâmplat lucruri și mai frumoase și cred că am fost norocoși că am ajuns atât de sus”, încheie Florin.