
În emisiunea „Europa. Mi-e bine, ți-e bine”, de la Digi 24, jurnalistul Sergiu Voicu împreună cu reprezentanții municipalității brașovene au făcut o radiografie a fondurilor europene investite în ultimii ani pentru dezvoltarea orașului de la poalele Tâmpei. Brașovul a demonstrat că fondurile europene sunt un sprijin real pentru dezvoltare, iar unul dintre proiectele cele mai importante a fost cel al amenajării celor peste 20 de kilometri de ocolitoare a Brașovului.
În total, în ultimii 6 ani, la nivelul Brașovului au fost accesate pentru dezvoltarea comunității 257 de proiecte din bani europeni, în valoare de 2,3 miliarde de lei, respectiv 440 de milioane de euro. „Primul proiect esențial pentru Brașov a fost amenajarea centurii Brașovului. Peste 20 de km de ocolitoare construiți cu bani europeni, un proiect demarat de Primăria Brașov și continuat de Companie de Drumuri care a dus la scoaterea în totalitate a traficului greu din oraș, fluidizarea circulației, dar și reducerea poluării”, a precizat în cadrul emisiunii fostul primar al Brașovului, George Scripcaru.
Directorul executiv adjunct al Departamentului Investiții din cadrul Primăriei Brașov, Mihaela Gal, a precizat că investiția demarată de Primărie pentru amenajarea tronsonului dintre DN 11 și DN 13, s-a cifrat inițial la 81 de milioane de lei, din care 21 de milioane de lei au fost fonduri UE. Ulterior, proiectul a fost continuat de Compania Națională a Infrastructurii Rutiere printr-o finanțare accesată prin Programul Operațional Infrastructură Mare prin care au fost amenajare celelalte două tronsoane și s-a dublat cel realizat în 2009, investiția ajungând la un total 425 de milioane de lei, din care 330 de milioane de lei, nerambursabili. „Odată cu amenajarea centurii, bugetul municipalitpății a fost degrevat de o serie de cheltuieli, ținând cont că au fost necesare reparații mai puțin costisitoare ale infrastructurii stradale din oraș, odată cu scoaterea traficului greu, străzile fiind mai puțin degradate și păstrându-se într-o stare foarte bună”, a explicat directorul adjunct de la Investiții.
130 de milioane de euro pentru mobilitate urbană
Una dintre componentele pentru care Brașovul a accesat cei mai mulți bani europeni este cea de mobilitate urbană, pe lângă investiția în transportul public verde urmând să fie implementate și alte proiecte pentru care deja s-au accesat banii europeni, cum ar fi cel de amenajare a unor benzi speciale pentru autobuze, a unor piste de biciclete în adevăratul sens al cuvântului, dar și a unui sistem de management al traficului ce va presupune un sistem inteligent de monitorizare a locurilor de parcare publice, astfel încât șoferii să fie direcționați spre locurile libere cu ajutorul unor senzori care vor monitoriza locurile de parcare. „Pe mobilitate urbană se vor cheltui la 130 de milioane de euro, dar de la bugetul local cheltuielile efective vor fi de numai 7 milioane de euro, ținând cont că majoritatea investițiilor derulate la acest capitol s-au derulat prin fonduri nerambursabile. De exemplu, în ceea ce privește înverzirea transportului public avem în curs de derulare 5 proiecte finanțate din bani europeni în valoare de 110 milioane de euro, ce însumează achiziția a 133 de mijloace de transport în comun, respectiv troleibuze, autobuze electrice și electric-hibrid”, a explicat Bianca Kraila, șef-serviciu Programe Dezvoltare în cadrul Primăriei Brașov.
De altfel, directorul RATBV, George Cornea, a precizat că odată cu introducerea în circulație a autobuzelor electrice au scăzut cheltuielile, dar și poluarea. „Un autobuz electric consumă 1,25 kilowați oră pe kilometru, iar un autobuz diesel, 40 de litri de motorină la suta de kilometri. Este practic o reducere de trei ori a costurilor de operare, dar vorbim și de reudcerea poluării, cu peste 20 de tone de oxizi de azot și sute kilograme de particule”, a precizat George Cornea.
În ceea ce privește drumul accesării banilor europeni, acesta va trebui continuat în același ritm, a precizat fostul edil, ținând cont că există o permanentă competiție internă între orașe, iar Brașovul trebuie să rămână campion la aceesarea finanțărilor nerambursabile la nivelul Regiunii Centru. „La Brașov s-au dezvoltat cartiere întregi, a crescut din punct de vedere demografic, suntem pe un drum bun. Important este ca acest lucru să se mențină, fiindcă dacă pierzi ritmul, nu menții linia, lucrurile devin complicate. Sunt și alte orașe care vizează aceste fonduri nerambursabile și suntem într-o continuă competiție internă pentru accesare fondurilor europene”, a spus George Scripcaru.
Brașovul trebui să își recâștige faima și în domeniul educațional
Totodată, primarul Brașovului Allen Coliban a subliniat faptul că prin proiectele derulate până acum au fost rezolvate nevoile de bază ale orașului, iar acum trebuie pus la punct planul de devoltare al municipiului în următorii 10 – 20 de ani. „Avem rezolvate nevoiel de bază. Avem becuri, avem asfalt, este un moment bun să ne uităm la planul de dezvoltare pe următorii 10, 20 de ani. Vorbim aici de educație, deoarece Brașovul ar trebui să îți rescâștige faima de oraș univeristar. Avem multe de făcut din perspectiva calității învățământului universitar. Trebuie să le dăm tinerilor motivația să rămână în oraș pentru studii, dar și să poziționăm Brașovul din perspectivă economică, adică să vorbim de locuri de muncă bine plătite și de oameni calificați”, a explicat Allen Coliban. De altfel, acesta a adăugat faptul că o altă componentă de dezvoltare vizată pentru următorii ani este cea a zonelor verzi și de agrement din interiorul orașului, care sunt o necesitate.
Mai multe amănunte despre dezvoltarea Brașovului cu bani europeni, în emisiunea realizată de Digi 24: