Dintre cele mai frumoase trasee montane din România, putem aminti 3 locuri spectaculoase din preferințele iubitorilor de munte, unice prin prisma peisajului și a frumuseților întâlnite în munții Carpați. Multe dintre acestea sunt marcate din implicarea și pasiunea oamenilor care pun preț pe astfel de bogății ale naturii, conform life.ro.
Traseul: Cabana Bunloc – Cabana Piatra Mare
Printre cele mai frumoase trasee montane de la noi se numără și acest traseu marcat cu bandă albastră, ce presupune parcurgerea Peșterii de Gheață. Este un traseu care se face în 3-4 ore și trebuie să îți iei dinainte cazare în Săcele, localitate în zona Brașovului.
Începe cu un traseu ușor, pe un drum nemarcat cu o priveliște minunată de fânețe și se continuă pe un drum lung la poalele Bechiei și Gâtului Chivei, până la Peștera de Gheață. Mare atenție că această porțiune de traseu poate fi destul de dificilă pentru începători, mai ales dacă întâlnesti pe drum si trunchiuri de copaci căzuți. Până la Peștera de gheață ai o pantă calcaroasă destul de mare de urcat, dar merită tot efortul depus.
Din păcate, la Cabana Piatra Mare nu prea ai unde să dormi deși sunt vreo 4 locuri de cazare, însă nu e bine să te bazezi pe ele, ci este indicat să-ți calculezi și timpul de întoarcere.
Traseul: Brașov – Drumul Serpentinelor – Muntele Tâmpa
Acest traseu este marcat cu triunghiul roșu și se parcurge în aproximativ o oră și jumătate. Aș putea spune că este un traseu pentru începători fiind unul destul de ușor de realizat, dar cu un peisaj absolut fantastic ce cuprinde atât fânețele și zonele rurale din jur, cât și panorama asupra Brașovului.
Traseul începe de sub Tâmpa, de pe valea Brediceanu, urcă Drumul Serpentinelor și se termină pe Vârful Tâmpa. Din nou, trebuie să-ți calculezi și timpul de întoarcere.
Drumul serpentinelor se pare că ar fi format din 25 de curbe desfășurate pe aproape 3 kilometri de drum, serpentine ce au fost construite în 1837.
La finalul traseului vei avea parte de o priveliște absolut fabuloasă: panorama Brașovului medieval, Depresiunea Bârsei și Crestele munților Baraolt.
Traseul Pietrei Craiului: Cabana Plaiul Foii – La Table
Acest traseu este doar pentru profesioniști, necesită echipament special, dar și multă voință și dăruire. Marcat cu triunghiul albastru, se parcurge în 10-12 ore.
Parcul Național Piatra Craiului este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din Carpați, dar și din România. Peisajele sunt absolut impresionante. Aici poți vedea capre negre în mediul lor natural, animale și plante crescute în sălbăticie, creste înalte, stâne de oi, chei și văi fără pereche. În tot parcul sunt peste 40 de trasee montane marcate și 7 refugii în care iubitorii muntelui se pot odihni. Însăși Cabana Plaiul Foii, un loc foarte rustic și sălbatic, se află în vârf de munte și nu este racordata la electricitate și apă curentă.
Traseul Plaiul Foii – la Table pornește de la Curmătura Foii, trece prin Poiana Tămășel, urcă spre Vârful Tămășel, apoi șerpuiește pe șaua Tămășel către crestele spectaculoase ale Pietrei Craiului, până la Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului. Coboară apoi pe Valea Urzicii, apoi pe Șaua Funduri și sfârșește la Table.