Una dintre clădirile istorice în care funcționează unități de învățământ este și cea a Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, care a fost edificată încă din anul 1770. Ținând cont că nu a avut parte de foarte mulți ani de reparații capitale, însă de-a lungul timpului i-au fost adăugate și anexe sau etaje, reprezentanții Primăriei Brașov au accesat o finanțare europeană pentru a consolida sau reabilita, numai că proiectul a fost tergiversat aproape un an.
Licitația lansată în martie 2020 a bătut pasul pe loc, după ce, inițial, achizitorii municipalității deciseseră să nu atribuie contractul, pe motiv că nici una dintre cele patru oferte primite nu era în conformitate cu cerințele. Astfel, o parte dintre participanți au contestat decizia în instanță, iar judecătorii au dat verdict favorabil pentru semnarea contractului cu Ascocierea dintre firmele brașovene Danina Star (proiectant) și Eren Cons (constructor). Potrivit anunțului de atribuire postat recent pe portalul de achiziții publice, costul total al investiției după licitație este de 9,38 milioane de lei cu TVA, respectiv de 7.889.694,02 lei, fără TVA, față de valoarea estimată prin licitație de 9.417.158,96 lei fără TVA. Contractul cu firmele brașovene ar urma să fie definitivat în 23 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Ce deficiențe sunt și ce lucrări vor fie executate
Proiectul prevede consolidarea, reabilitarea și modernizarea corpurilor de clădire A și B aparținând Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu” și dotarea acestor spații cu echipamente și alte dotări necesare procesului de învățământ.
CORPUL A, cu regim de înălțime S+P+2E+M, are suprafața construită =1.326,00 mp, suprafața desfășurată = 4.104,33 mp și suprafața utilă = 3.152,14 mp.
CORPUL B, cu regim de înălțime, S+P are suprafața construită =622.00mp, suprafața desfășurată = 921,76 mp și suprafața utilă = 733,01 mp; Corpul B este format din două corpuri de construcție (B1 si B2), ridicate în perioade de timp diferite, respectiv 1910 (B1) si 1978 (B2), cu structuri de rezistența diferite, după reguli constructive și de calcul distincte.
Deficiențele semnalate în suprastructură sunt mai ales generate de vechimea construcției și de lipsa unei întrețineri corespunzătoare: umezeală accentuată la demisol, la pardoseală și pereții din zidărie de cărămidă și beton; fisuri nesemnificative în pereții de cărămidă; igrasie la pereții de fațade, la partea inferioară; zone cu tencuială expulzată.