
Brașovenii au la dispoziție începând de astăzi un magazin de unde se pot aproviziona cu bere artizanală, adusă la poalele Tâmpei din toate colțurile țării. Stația Rombeer funcționează ca un „peco”, de unde te poți alimenta cu berea care îți place cel mai mult, având de altfel posibilitatea ca în prealabil să o și deguști. Ideea originală a creării unei astfel de „stații de alimentare” îi aparține antreprenorului Igor Leșan, care a lansat acest concept în 2016, în București.
51 de tipuri de bere la draft
Antreprenorul a început francizarea conceptului în 2019, iar investiția într-un astfel de spațiu se cifrează între 40.000 și 90.000 de euro.
Stația de la Brașov, care poartă numărul 16, pune la dispoziția consumatorilor 51 de tipuri de bere la draft și 150 de sortimente la sticlă produse de microberării din Capitală, Iași, Cluj, Roman, Buzău, Măneciu Ungureni, dar și Brașov. În spatele „pompelor de alimentare” este o cameră firgorifică, unde berea este ținută în butoaie la o temperatură scăzută constantă pentru a nu se aletera, ținând cont că nu are conservanți precum berea „industrială”, astfel că există riscul să expire foarte ușor. De altfel, robinetele au un sistem special de îmbuteliere. Se poate lua bere la PET mic de 0,5 litri, dar și 2 litri, iar în momentul alimentării, prima dată pompa scoate aerul din recipient, astfel încât gustul berii să nu se schimbe în contact cu aerul. De asemenea, există și un sistem automat de spălare a robinetelor.
România se încadrează în top zece în ceea ce priveşte consumul de bere la nivelul Uniunii Europene, cu un consum anual de circa 85 de litri pe cap de locuitor, însă doar 0,3% din totalul berii consumate este reprezentat de berea artizanală în acest moment.
Cu toate acestea, piaţa berii artizanale a câştigat mai mulţi producători din toată ţara, iar numărul acestora a crescut de aproape şase ori în ultimii cinci ani. Prin comparaţie, în Ungaria sunt peste 300 de producători mici de bere artizanală.
Pălinca din bere, o altă specialitate
„În acest moment avem 64 de producători în portofoliu, dintr-un total de 72 care funcţionează în acest moment în România. În 2016 erau 13 producători în piaţă, în 2017 erau 16 producători, iar în ultimii trei ani doar au apărut peste 40 de producători noi pentru că investitorul a simţit că lipseşte acest produs din piaţă. Am putea să vede şi la noi 200-300 de producători pentru că se dezvoltă în fiecare judeţ”, ne-a declarat Igor. Stația mai include și 9 sortimente de vin, de la carama Panciu, dar și din Sudul Republicii Moldova, dar și pălinca de bere, vin de mure de la un producătr din Târgu-Jiu, precum și pălincă de cireșe sau de pere.
smart smart smart smart smart
„Vrem să dezvoltăm industria locală a berii prin amenajarea acestor stații și vrem să ajungem la un număr de 300 de astfel de stații în următorii 3 ani. Deocamdată, avem un singur producător din Brașov, dar sperăm ca numărul să crească, ținând cont că de când am deschis RomBeer, am impulsionat cel puțin 20 producători să investească în microberării, deoarece astfel au posibilitatea să își desfacă și ei marfa, ținând cont că în supermaketuri este destul de greu să pătrunzi. Brașovul are doar o singură microberărie locală, dar cât de curând se vor deschide alte două. Noi vrem ca astfel să aducem gustul berii corecte pentru clienți”, a precizat proprietarul RomBeer.
Personalul angajat în stație a fost instruit pentru a putea acorda consultanță în alegere unui sortiment, care poate fi degustat gratuit. Luna aceasta, urmează să se deschidă o nouă astfel de stație de bere în Alba-Iulia, dar și într-o nouă locație din capitală.