Casa construită de industriașul brașovean Martin Copony în 1887 pe strada Șirul Livezii a ajuns o ruină.
Familia Copony se întinde pe mai bine de cinci secole. Primul a fost ungurul Gregorius, stabilit la Cristian, în 1533. Căsătorit cu o săsoaică, neamul s-a ramificat, dînd multe personalităţi. Wilhelm Copony (1868-1939) din Râşnov a fost deputat braşovean în Parlamentul de la Budapesta, apoi senator de Timişoara în Parlamentul României. Tot Wilhelm Copony se numeşte şi nepotul lui din Prejmer, cercetător chimist, specialist în fertilizarea cartofului. Mama acestuia a fost Ema von Szigmond, unguroaică din Teliu, iar tatăl, Copony Peter, a făcut studii economice la Viena şi a devenit proprietar de mori şi centrale electrice, vestit fabricant de parchet. La 11 noiembrie 1881, Ciprian Porumbescu a stat în gazdă la familia Copony. Fabrica de hîrtie de la Zărneşti a fost cumpărată în 1864 de Martin Copony, strămoşul lui Willi din Braşov. Soţia lui Wilhelm a fost fiica industriaşului Wilhelm Scherg (1855-1930). Socrul lui Willi se trage dintr-o veche familie săsească care a condus afacerile în domeniul postavurilor şi al textilelor timp de aproape două secole. La 1823, Michael Scherg (1798-1873) şi Katharina (1824-1897) au fondat prima fabrică din Braşov, fabrica de tricotaje şi postav Wilhelm Scherg & Comp. În câţiva ani a ajuns cea mai modernă întreprindere de textile din estul Europei. Nepoata lui Scherg a fost inginerul horticultor Maria Iuliana Scherg.
Familia Copony deținea o mică fabrică în Schei pe strada Prundului încă din anul 1871 și o fabrică de parchet pe strada Hărmanului (bombardată în anul 1944), dotată cu mașini cu aburi, și altă fabrică, inclusiv terenuri în județul Covasna.
În centrul Brașovului, Martin Copony deținea două case, una pe strada Mureșenilor și cea din imagine de pe strada Șirul Livezii. În clădirea din imagine a funcționat o vreme în anii ’30 o aripă a poștei centrale. Lângă clădire erau grajdurile unde țineau caii, iar jos în spatele fostului Bastion al Curelarilor pe locul unde astăzi se află Liceul Aprily Lajos țineau poștalioanele (căruțe, trăsuri etc). În anii 2000, casa a fost retrocedată unei femei stabilită în Germania. În anul 2010 familile care locuiau acolo au primit ordin ca în două săptămâni să evacueze casa. Proprietara a vândut casa unor olandezi care vor să o dărâme și să construiască un hotel.
2 comentarii
Este o adevărată rusine ce ajuns această clădire, ocupată de boschetari. Conditii de igienă, mirosuri, o adevărată infecție, care face concurență Covidului19. Poate ca primaria sau administrația competentă vor lua măsurile care se impun.
Casa a ajuns o adevarata INFECTIE , ocupata de boschetari, fara condiții de igiena ,plina de gunoaie si mirosuri insuportabile pentru vecini. Poate ca primaria sau administratia competentă vor lua măsurile care se impun.