Poate părea greu de crezut, dar din puținul pe care îl avem, reușim să risipim foarte mult, cel puțin la capitolul alimente. Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata a întocmit o listă cu cele șase din tipuri de mâncare ajunse cel mai frecvent la gunoi, precum și un set de soluții care ne pot ajuta să reducem considerabil aceste pierderi din bugetul familial.
În ultimul an, românii au gătit cu cel puțin 30% mai mult față de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasă. Acest lucru a generat și mult mai multe deșeuri alimentare. „Din păcate, obiceiul nostru de a cumpăra „ca să fie în casă” este de multe ori păgubos pentru bugetul de familie. Întotdeauna, când se gătește prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreșit la gunoi. Așa se explică statisticile care arată că din totalul alimentelor pe care le aruncăm, 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume și 20% pâine”, a declarat Bogdan Constantinescu.
Potrivit managerului Brai Cata, fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a contribui la reducerea risipei alimentare, indiferent dacă suntem consumatori sau vânzători de hrană, pentru că toate aceste alimente, care ar putea fi consumate, ajung să putrezească în gropile de gunoi.
„România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme, pe persoană, față de Spania, cu o medie de 51 de kilograme / persoană, după cum arată un studiu recent realizat de Eurostat. Este adevărat că la noi prețul pâinii este cu aproape 50% mai mic decât media europeană, însă nu ar trebui să cumpărăm mai mult decât este necesar sau, atunci când facem acest lucru, să învățăm să păstrăm ori să refolosim acest aliment. Nu este normal ca 20% din pâinea pe care o cumpărăm, să ajungă printre deșeuri”, explică specialistul în reciclare și colectare separată, care a întocmit o listă cu cele mai irosite 6 alimente și câteva sfaturi despre cum să le consumăm, fără să ne supraalimentăm.
#1 mâncare gătită
24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie preparată în vase mai mici sau pusă la păstrare la congelator, când se constată că este prea multă. În cazul mâncării gătite, câteva caserole pot fi soluția ideală de păstrare pentru mai mult timp. Într-o perioadă în care nu avem timp de gătit sau bugetul este pe terminate, o astfel de porție salvatoare poate rezolva un prânz de familie. Metoda se poate aplica în cazul oricărui preparat gătit, de la ciorbă, la friptură sau legume.
# 2 fructe
În fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate. Pentru a le face să dureze mai mult, atunci când cumpărați mai mult decât e necesar, depozitați-le, curate și uscate, într-un loc rece, întunecat și bine ventilat, încercând să le așezați astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. Mai mult decât atât, le puteți transforma în sucuri naturale, pe care le puteți consuma proapspete sau le puteți congela.
# 3 legume
La capitolul legume, ne oprim asupra uneia din cele mai risipite legume: cartoful. Zeci de tone din acest aliment ajung anual la gunoi, în condițiile în care variantele de preparare și de păstrare ale acestuia sunt foarte numeroase. Spre exemplu, cartofii trebuie ținuți într-un loc întunecat, ca să reziste mai mult. Dacă au deja câteva săptămâni sau chiar luni, pot fi preparați, apoi congelați în porții. Mai mult, există prăjituri din cartofi și tot felul de piureuri sau bulete, care se pot face adăugând doar câteva ingrediente uzuale. Cartofii mai pot fi fierți și apoi tăiați felii și congelați, pentru o cină rapidă.
# 4 pâine
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condițiile în care pâinea se păstrează foarte bine înghețată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru șnițele, găluște cu prune ori budinci.
# 5 lapte
Statistici realizate la nivel European arată că peste 5 milioane de pahare de lapte sunt vărsate în canalizare, în fiecare an, cu toate că și acest aliment poate fi utilizat în multe feluri înainte de a se strica. Laptele este ideal de inclus într-un smoothie de fructe pentru micul dejun, într-un sos alb sau în budinci. Mai mult, poate fi transformat foarte ușor în lapte bătut, doar amestecând laptele proaspăt cu un iaurt natural, păstrându-l la frigider pentru câteva zile și agitându-l din când în când. Când „se prinde” poate fi fiert și strecurat, pentru a se obține din el caș proaspăt. Proaspăt, poate fi păstrat foarte bine și la congelator.
# 6 brânză
Brânza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru că își schimbă culoarea sau mirosul. Aceasta, în ciuda faptului că poate fi utilizată în multe preparate, chiar și atunci când nu mai are prospețimea de la început. Învelișul uscat sau îngălbenit poate fi curățat și brânza poate fi utilizată apoi la gătit, în paste, sosuri béchamel sau preparate gratinate. În plus, majoritatea brânzeturilor pot fi congelate fără să își schimbe textura după dezghețare.
(P)