Servicii BizBrasov
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    • Abonamente FwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire!
    Facebook
    Biz BrasovBiz Brasov
    • Știri Brasov
    • Economie
      • Imobiliare
      • Turism
      • IT
    • Timp liber
      • Evenimente
      • Cultură
      • Media
    • Viața Brașovului
      • Administratie
      • Politica
    • Sănătate
    • Social
    • Opinii
    • Știri Naționale
    Biz BrasovBiz Brasov

    O balenă de 68 de tone, cât o turmă de elefanți, plimbată pe străzile Brașovului în 1964

    0
    De Ovidiu Vranceanu pe 3 martie 2021 Stiri Brasov, Timp liber
    Distribuie
    WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email*

    Balena Goliat a ajuns la Brașov în iarna anului 1964, la început de ianuarie, în cadrul unui turneu organizat în toată România. Turneul național a avut loc iarna, când era mult mai ușor să fie conservată carcasa balenei. 

    „Balena Golia” a fost rebotezată apoi „Goliat”, făcea parte din specia Balenoptera Physalus, cu o longevitate de 50 de ani, cântărea 68 de tone şi a fost ucisă pe 6 iunie 1954 în golful din Trondheim, pe coastele Norvegiei. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru. 

    Goliat s-a transformat într-o mașină de bani, scrie Robet Matei, în Glasul Văilor, după ce a documentat bine cazul. „Odată scoase, măruntaiele sale au putut fi cântărite şi ziarele au început să titreze pe prima pagină, fraze de genul, Ficatul lui Golia cântăreşte 650 de kilograme şi conţine o cantitate de vitamina A, a cărui echivalenţă o găsim în 5 milioane de ouă de găină”. „Inima cetaceului cântăreşte 450 de kg şi limba peste 2200 de kilograme”. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru. O premieră mondială pornită de la o idee care a frământat omenirea de la profetul biblic Iona şi până astăzi…”, titrează publicația.

    Citește și:

    Minitaberele inițiate de „Academia de timp liber” din Ghimbav, un mod facil pentru copii de a cunoaște natura, de a învăța actoria sau limbi străini, dar și de a se dezvolta personal

    CJ Brașov se pregătește de iarnă: va plăti până la 1,8 milioane de lei pentru un patinoar pe care îl va instala la Baza Olimpia

    O firmă din Iași în asociere cu brașovenii care întrețin locurile de joacă din oraș, singura ofertă pentru grădinile muzicale ce vor fi amenajate în 3 parcuri

    Balena a fost cumpărată de Giuseppe Erba un excentric impresar de teatru din Torino. Pentru a trece granița cu un animal mort, acesta a montat în pântecele balenei un motor. Făcând să se mişte coada cu acest truc, profitând de întuneric şi de slabă cultură generală a grănicerilor referitor la viaţa balenelor, impresarul a reuşit să treacă graniţa târziu în noapte. Gigantul cetaceu a fost aşezat în Grădina Oraşului (Giardino della Cittadella), în plin centru din Torino.

    Cinci ani mai târziu balena a reapărut în Elveţia, dusă în tur de Pierre Sifferte Jean Rezzonico, şi rebotezată Goliat, într-o formă de zile mari, fără să mai emane mirosuri neplăcute. „În corpul balenei s-a introdus o instalaţie frigorifică cu peste 2.000 de tuburi metalice care asigura corpului tot timpul o temperatură constantă. Stafful tehnic al echipajului care însoţea balena în turnee, injectau corpul marin lunar cu cantităţi considerabile de substanţe chimice de conservare, iar pentru a-şi păstra luciul cât mai aproape de realitate, pielea balenei era unsă cu un strat subţire de glicerină”, mai precizează publicația.

    Balena Goliat a făcut înconjurul Europei şi Orientului Mijlociu pe roţi.

    În ianuarie 1964, balena a ajuns și în România, prima oară la Sibiu apoi la Bucureşti-Obor, după care a colindat pe roţi într-un trailer de 25 de metri lungime oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Craiova, Arad, Braşov, Piteşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Tîrnăveni sau Reghin.

    Balena avea 22 de metri şi o greutate de 68 de tone echivalând cu greutatea unei turme de elefanţi. Inima Balenei Goliat cântărea 450 kg, cât o vacă, rinichii cântăreau 560 kg, ochiul 500 de kg, iar limba balenei cântărea peste 2200 de kg.

    Cei care au văzut atunci balena au povestit ani de zile după aceea evenimentul. Bunicii noștri încă relatau cele văzute, fiind unul dintre momentele de senzație ale perioadei comuniste, în care mare lucru nu se întâmpla.

    Balena reconstruită din hârtie, argilă, ipsos şi clei a lui Gustavo Cottino

    Până să ajungă în România, Balena Goliat a mai colindat o mulţime de ţări şi capitale europene. Din presa vremii aflăm că în Franţa a fost expusă timp de doi ani de zile, apoi a revenit în Italia la Milano, a trecut prin Republica Democrată Germană, Republica Socialistă Cehoslovacă, Austria, Amsterdam şi Becs, în 14 iunie 1957 gigantul se afla în Marea Britanie în Christchurch, iar în 1961 ajungea la Budapesta, în capitala Ungariei. Dacă liderii maghiari bănuiau că balena este un instrument al CIA-ului care ar putea furniza preţioase informaţii militare americanilor, la graniţa bulgaro-română, cetaceul a fost verificat minuţios de Poliţia Republicii Populare din Bulgaria, deoarece serviciile secrete suspectau că balena ar putea fi folosită pe post de, cal troian”. Era perioada de refacere după Cel de-al Doilea Război Mondial, când domnea o nelinişte pe plan European.

    Goliat a ajuns până în Israel pe mare

    Faptul că însuşi brontozaurul preistoric era un pui pe lângă Goliat, a creat o curiozitate atât de mare în rândul oamenilor de toate naţiile, încât la sfârşitul anilor 60 balena era deja în Israel. În 1969 Goliat s-a întors în Italia, dar a fost victima unui ireparabil accident. Pentru a o achiziţiona la Haifa a fost pirenolezul Gustavo Cotino (un impresar important de la “Luna Park” şi un prankster genial). În timpul unei călătorii pe mare o furtună a deteriorat animalul şi resturile au fost descărcate în corturile târgului din Bari. Pe ascuns fără să îl intereseze opinia publică, Cottino a plătit să fie reconstruit animalul marin cu amestec de hârtie, argilă, ipsos şi clei după care a început un nou tur în ţară care a cuprins cinci oraşe Bari, Roma, Florenţa, Bologna şi Torino. Din animalul original nu mai era aproape nimic (numai oasele de balenă), dar realizând o replică, Gustavo Cottino a rezolvat şi problema mirosului. În a doua sa viaţă, balena s-a oprit la Torino din 28 aprilie 1970 timp de o lună. Expoziţia torineză a avut un asemenea succes încât să fie replicată doi ani mai târziu în parcul Valentino. Dacă în 1954 torinezii au suportat cu greu putoarea balenei autentice şi onestitatea lui Giuseppe Erba a fost criticată foarte dur de ziarul, Stampa”, 16 ani mai târziu acelaşi cotidian definea falsa balenă rămasă oarbă din înşelăciune ca fiind un “magnific exemplar” neştiind că în realitate e un fals reconstituit pe baza scheletului dintr-un amestec straniu de hârtie, argilă, ipsos şi clei. E curios cum nimeni, după 18 ani de la îmbălsămarea sa teoretică, nu îşi punea problema de ce balena era învăluită într-un miros ce aducea mai mult a apă de colonie şi nu emana mirosul specific unui animal îmbălsămat. Gloria balenei a apus la începutul anilor 80 când ,,Goliat” a ajuns în Spania la Bullring Las Ventas, după ce a fost vândută unui circ şi de atunci nu s-a mai auzit nimic de această creatură. Gurile rele spun că balena dispărută într-un mod foarte misterios ar sta bine mersi în colecţia privată a unui om bogat, iar pântecele cetaceului a devenit un loc de întâlniri de taină a unui cerc exclusivist din lumea milionarilor excentrici.

    Distribuie. WhatsApp Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email* Telegram
    Articol precedentPreh România, care produce componente auto pentru Porsche, Mercedes sau Audi, angajează aproape 80 de persoane la fabrica din Ghimbav
    Următorul articol Coliban pregătește investiții de 1,5 miliarde de euro în Brașov: Spital, tren metropolitan și o platformă industrială uriașă pentru atragerea unor investitori strategici
    Ovidiu Vranceanu
    • Website
    • Facebook

    ovidiu@bizbrasov.ro

    Comenteaza aceasta stire

    Scrie-ne părerea ta Anuleaza raspunsul

    Alte stiri similare

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Vehiculat încă din 2014, proiectul „derdelușului pe șine” din Poiana Brașov a ajuns la faza documentației urbanistice preliminare

    19 august 2022

    Primăria Brașov a prezentat prima oară în 2014 proiectul amenajării unei sănii de vară în Poiana Brașov, însă abia anul…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Aproape 25 de milioane de lei, costul întreținerii domeniului schiabil din Poiana Brașov, în următorii 4 ani

    19 august 2022

    În vederea derulării lucrărilor de amenajare și întreținere a domeniului schiabil, edilii brașoveni au semnat un acord-cadru în mai 2018…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Comuna Sâmbăta va investi aproape 650.000 de lei pentru a muta rețelele de apă și apometrele de pe proprietățile private pe marginea străzii

    19 august 2022

    Edilii din Sâmbăta de Sus vor să scape de calvarul pe care îl au când vine vorba de citirea apometrelor…

    Social By Biz Brasov0

    Încă o turistă echipată inadecvat era să își rupă gâtul în Poiana Brașov

    18 august 2022

    Poiana Brasov/ Romania Salvamont Poiana Braşov anunţă, joi seară, că o turistă epuizată, echipată inadecvat, a fost coborâtă de pe…

    Social By Biz Brasov0

    Primăria Săcele, executată silit pentru că nu a respectat drepturile persoanelor cu dizabilități

    18 august 2022

    În martie 2020, Sorin Alexandru Pară, o persoană cu dizabilități locomotorii, acționa în instanță UAT Săcele pentru nepunerea în aplicare…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    FOTO Un lup de 12 ani și un leu, ambii „refugiați” din Ucraina, au ajuns la Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești

    18 august 2022

    Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești este casă pentru încă un lup „refugiat” din Ucraina, care și-a petrecut mult prea…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Peste 150.000 de români nu şi-au primit nici până acum cardurile sociale, deși distribuirea lor ar fi trebuit încheiată până în 31 iulie

    18 august 2022

    Peste 150 de mii de români nu şi-au primit nici până acum cardurile sociale, care ar fi trebuit să-i ajute…

    IT By Ionuț Dincă0

    Firma brașoveană 2Net Computers, preluată în schimbul a 2,55 milioane de lei de o companie IT din Capitală. Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței

    18 august 2022

    Consiliul Concurenței a autorizat preluarea companiilor 2Net Computer și Top Tech de către Bittnet Systems. Firma Bittnet Systems este activă,…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    VIDEO Simulare făcută de ucraineni: Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie, dacă ar avea loc un incident

    18 august 2022

    Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de…

    Economie By Bianca Ivașcu0

    1.500 de lei, suma pe care trebuie să o plătească părinții ca să trimită un copil la școală. Rechizitele s-au scumpit cu aproape 10% în acest an

    18 august 2022

    Rechizitele pentru copii s-au scumpit cu aproape 10 procente în acest an. Pentru ca elevul să aibă strictul necesar, părinții…

    Social By Laura Nilescu Gal0

    Studenții care primesc pensie de urmaș au obligația să depună, până în 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere referitoare la continuarea studiilor. În ce situație se poate suspenda plata pensiei

    18 august 2022

    Copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Consolid8, primul festival dedicat tehnologiei verzi și soluțiilor sustenabile, va avea loc la Brașov în perioada 7-9 octombrie. Ce veți putea experimenta în cadrul evenimentului

    18 august 2022

    Consolid8 Festival, un eveniment unic, dedicat companiilor și organizațiilor din mediul antreprenorial, interesate de tehnologii sustenabile și soluții inovative, se…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Motociclist mort, după ce a intrat într-un parapet de pe DN 1, în zona dintre Vlădeni și Codlea. Traficul se desfășoară alternativ

    18 august 2022

    Un bărbat, în vârstă de 45 ani, care conducea în această după-amiază o motocicletă pe DN1, la km 188, între…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    Fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare. Acesta fusese condamnat în dosarul mitei de 1 milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu

    18 august 2022

    Curtea de Apel București a confirmat, joi, decizia Tribunalului București privind suspendarea executării condamnării la 5 ani de închisoare în…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Accident grav pe drumul dintre Brașov și Buzău. O femeie a murit, iar patru persoane, între care doi copii, au fost răniți

    18 august 2022

    Foto: ISU Buzău O persoană a murit, iar alte patru, între care doi copii, au fost grav rănite într-un accident…

    Stiri Brasov By Ionuț Dincă0

    Linia RATBV de Ghimbav va circula pe un traseu modificat în weekend

    18 august 2022

    RATBV îi informează pe utilizatorii liniei de transport metropolitan 210 cu privire la faptul că timp de trei zile, între…

    Stiri Brasov By Bianca Ivașcu0

    Alertă pentru utilizatorii Google Play: Bitdefender a identificat zeci de aplicații periculoase de Android, descărcate de peste două milioane de ori

    18 august 2022

    Specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender au identificat, recent, peste 30 de aplicaţii periculoase de Android, descărcate de peste două…

    Cultură By Laura Nilescu Gal0

    FOTO S-a deschis LibFest: Coliban și-a cumpărat trei cărți, Veștea o revistă, iar Văsii și-a uitat, din nefericire, portmoneul în mașină

    18 august 2022

    Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi, împreună cu președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, și cu primarul…

    Social By Biz Brasov0

    Anunț Cultivarnic SRL: „Înființare plantație montană de afine”

    18 august 2022

    SC CULTIVARNIC SRL , titular al proiectului „ÎNFIINȚARE PLANTATIE DE AFINE MONTANĂ -LUCRĂRI CU CARACTER PROVIZORIU PE DURATA CONTRACTULUI DE…

    Stiri Brasov By Laura Nilescu Gal0

    SURSE: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine mâine la Brașov

    18 august 2022

    Potrivit unor surse, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va ajunge vineri, 19 august, la Brașov la hotelul „Aro Palace”, unde va…

    Ultimele Știri Adăugate

    Vehiculat încă din 2014, proiectul „derdelușului pe șine” din Poiana Brașov a ajuns la faza documentației urbanistice preliminare

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Aproape 25 de milioane de lei, costul întreținerii domeniului schiabil din Poiana Brașov, în următorii 4 ani

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Comuna Sâmbăta va investi aproape 650.000 de lei pentru a muta rețelele de apă și apometrele de pe proprietățile private pe marginea străzii

    Stiri Brasov 19 august 2022

    Încă o turistă echipată inadecvat era să își rupă gâtul în Poiana Brașov

    Social 18 august 2022

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    cumpara revista fwdbv
    Ultimele Comentarii
    • Ben la În doar o singură zi aproape 70 de conducători de biciclete și trotinete au fost sancționați de polițiștii brașoveni
    • Burbu la VIDEO Nemulțumit de muzica din mall, un tânăr s-a conectat la sistemul audio din AFI Brașov și a pus o manea
    • Neculai Ghindeal la VIDEO Compania brașoveană Roman SA a mai produs un autocamion pe care îl prezintă la târgurile militare. Fabrica mai are doar 100 de angajați, după ce în vremurile de glorie ajunsese la 20.000 de muncitori
    • Barbu Gh. la O nouă variantă pentru majorarea salariilor tuturor bugetarilor: un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021
    Alte Știri Brașov

    Comuna Sâmbăta va investi aproape 650.000 de lei pentru a muta rețelele de apă și apometrele de pe proprietățile private pe marginea străzii

    19 august 2022

    Încă o turistă echipată inadecvat era să își rupă gâtul în Poiana Brașov

    18 august 2022

    Primăria Săcele, executată silit pentru că nu a respectat drepturile persoanelor cu dizabilități

    18 august 2022

    FOTO Un lup de 12 ani și un leu, ambii „refugiați” din Ucraina, au ajuns la Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești

    18 august 2022

    Înființat în anul 2012, site-ul www.bizbrasov.ro a devenit principala sursă zilnică de informație pentru cititorii brașoveni. BizBrasov.ro este un site de știri locale care oferă conținut de calitate pentru orașul și județul Brașov.

    S.C. BIZ AFACERI MEDIA S.R.L
    Brasov, Str. Octavian Goga Nr.9
    office@bizbrasov.ro

    Facebook
    Știri Brașov
    • Viața Brașovului
    • Știri Brașov
    • Economie
    • Sănătate
    • Opinii
    • Social
    • Știri Naționale
    • Timp liber
    Info & Servicii
    • Abonamente fwdBV
    • Publicitate
    • Trimite Stire
    • Confidentialitate
    • Utilizare Cookie-uri
    • ANPC

    Stai conectat la Știri

    Înscrie-te la newsletter-ul BizBrasov și vei primi periodic cele mai importante știri ale momentului.

    Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate. Numele si identitatea vizuala BizBrasov.ro sunt marci inregistrate BIZ AFACERI MEDIA.
    web hosting by romarg

    Tastați mai sus și apăsați Enter pentru a căuta. Apăsați Esc pentru a anulare.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru.

    Poți afla mai multe despre ce cookie-uri folosim sau să le dezactivezi în setări.

    Biz Brasov
    Prezentare generală a confidențialității

    Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.