
De construcția noului spital regional de la Brașov se vorbește de mai mulți ani, însă procedurile birocratice stufoase, dar și schimbările „de plan” au dus chiar la expirarea anumitor documentații. Printre acestea se numără și certificatul de urbanism care stabilește condițiile pentru realizarea construcției și care are o valabilitate limitată. Astfel, primul document de acest tip a fost emis în octombrie 2018, iar în octombrie 2020 a fost emis cel de-al doilea. Acum, în condițiile în care noua administrație a Brașovului a solicitat anumite schimbări în ceea ce privește proiectul preliminar, în principal ce au vizat creșterea numărului de paturi, serviciul de specialitate din cadrul Primăriei a eliberat un nou astfel de certificat, cu o valabilitate de numai 12 luni.
Studiul de fezabilitate pentru construcția noii unități sanitare a ajuns la faza de analiză a scenariilor tehnice, pentru a se putea trece la etapa de elaborare a devizului general, după cum a anunțat primarul Brașovului Allen Coliban la începutul lunii trecute. În paralel, Municipalitatea a demarat discuțiile pentru extinderea suprafeței de teren alocată spitalului cu încă 6,45 de hectare. Teren se află în proprietatea municipiului, dar trebuie schimbată destinația acestuia. Această suprafață se adaugă celor 8.2 hectare alocate deja pentru proiectul spitalului.
Noul certificat de urbanism vine și în contextul în care consultanții selectați de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ,care lucrează la elaborarea studiului de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional, au avut discuții cu oficialii primăriei au avut discuții cu privire la poziționarea clădirii, structura pe etaje și amplasarea secțiilor, amplasarea parcărilor, sub sau suprateran, pentru a se putea trece la etapa de calcule financiare. Astfel, prima fază de construcție va cuprinde o structură cu aproape 1000 de paturi și extinderea proiectului cu o a doua fază, care va alătura toate celelalte funcțiuni rămase după conversia Spitalului Județean în Spital Regional.