
Comisia din cadrul CFR pentru verificarea dreptului de proprietate asupra terenurilor supuse exproprierii pe noul tronson de cale ferată ce va fi amenajat între Apața și Cața își va începe activitatea de la jumătatea acestei luni. În vederea realizării acestor exproprieri, în iulie anul trecut a fost emisă o hotărâre de Guvern potrivit căreia, în total, ar urma să fie despăgubiți peste 500 de proprietari din Homorod, Ormeniș și Racoș care dețin 533 de parcele pe care ar urma să treacă noile linii de cale ferată. Activitățile de verificare ale comisiei ar urma să fie desfășurate la primăriile din Homorod, Ormeniș și Racoș și să fie finalizate în 16 aprilie. Valoarea totală a exproprierilor este de 2.361.338,62 lei. În cazul unora dintre terenuri nu au fost identificați proprietarii în cadrul activităților ce vor fi derulate la primării urmând să fie clarificate și aceste lucruri.
Conform proiectului, actualul traseu de cale ferată Apaţa-Caţa va fi deviat, pentru că se va elimina ocolul din zona Apaţa – Ormeniş – Augustin – Racoş. Pe noul traseu se vor săpa trei tuneluri, două dintre ele având o lungime considerabilă. Este vorba despre – Tunel Homord – 5 km, Tunel Mureni – 700 metri şi Tunel Ormeniş – 6,9 km. Astfel, pentru se „corecta” traseul, după staţia Apaţa, traseul căii ferate va merge spre vest prin tunelul Ormeniş, evitând bucla care trecea pe lângă localitatea Augustin. Noul traseu, imediat după staţia Racoş, nu va mai face un „ocol” pe la Rupea, ci va merge drept, prin tunelul Homorod.
Pe lângă aceste lucrări contractul prevede intervenţii la infrastructură şi suprastructura feroviară, respectiv terasamente, linii, consolidări de poduri, podeţe, construcţii de viaducte, pasaje superioare, lucrări de electrificare şi energoalimentare, telecomunicaţii, semnalizare, fibră optică, instalaţii electrice etc.
Un proiect de 2,72 miliarde de lei
Lucrările de reabilitare ale acestui sector de cale ferată din judeţul Braşov demarate în vara anului trecut ar urma să fie executate în 4 ani (48 de luni), la care se adaugă încă 60 de luni pentru notificarea eventualelor defecţiuni. Lucrările sunt derulate de asociere RailWorks, iar valoarea totală a contractului este de 2,72 miliarde de lei, fără TVA.
Potrivit CFR, modernizarea căii ferate pe cele două subsecţiuni, Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, în lungime totală de aproximativ 86 de km, cuprinde o gamă variată de lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară, beneficiile finale ale proiectului fiind creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători la 160 km/h, reducerea duratei de călătorie, creşterea gradului de siguranţă feroviară şi îmbunătăţirea gradului de confort în staţiile de cale ferată.
Un comentariu
Buna . Dacă aveți nevoie de stivuitorist sau mașinist la mașini cu terasamente va rog să mă contactați la Nr 0759874588