Un angajat dintr-o companie care are ca activitate repararea şi întreţinerea maşinilor şi echipamentelor câştiga un salariu lunar mediu net de aproape 3.200 de lei în decembrie 2020, în creştere cu doar 0,16% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Salariile din repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor au crescut cu aproape 70% în ultimul deceniu, de la aproape 1.880 de lei în decembrie 2011.
Numărul angajaţilor din această industrie a scăzut cu 3.400 de persoane în ultimii zece ani, de la 22.800 în decembrie 2011, la 19.400 în decembrie 2020, conform datelor de la INS.
Această diviziune a economiei include activităţile specializate de reparaţii şi întreţinere a bunurilor produse de industria prelucrătoare. De asemenea, aici sunt incluse şi întreţinerea curentă sau service-ul acestor produse. Această diviziune include numai activităţi specializate de reparaţii şi întreţinere. Reconstruirea sau refabricarea maşinilor şi a echipamentului este considerată fabricaţie. Repararea şi întreţinerea bunurilor care sunt utilizate ca bunuri de capital, precum şi în calitate de bunuri de consum, este clasificată de obicei ca reparaţie şi întreţinere a bunurilor de uz gospodăresc, de exemplu repararea mobilierului de birou şi a celui de uz casnic. De asemenea,în această diviziune este inclusă şi activitatea de instalare specializată a maşinilor.
Astfel, un maşinist mecanic are un salariu net cuprins între 1.396 de lei şi 3.655 de lei, un inginer mecanic câştigă între 2.290 de lei şi 5.460 de lei, iar un inginer în depanare are un venit lunar net cuprins între 1.940 de lei şi 4.865 de lei, conform datelor de pe platforma Paylab România.