Un studiu european comandat de Finance Watch a dezvăluit recent una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective (DAE) din Uniunea Europeană: 30.341% pentru un credit de 180 euro. Mai exact, după 30 de zile un român a fost nevoit să returneze IFN-ului 54.550 de euro. Potrivit Digi24, creditul a fost acordat de către o instituţie financiar-nebancară (IFN) din România, pe o perioadă de 30 de zile.
Analistul financiar Irina Chițu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situația ca un client să achite o asemenea dobândă.
„În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. Instituțiile financiare nebancare practică astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituții sunt zilnice. Cei care achiziționează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piață. Sunt bănci și instituții financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici”, spune Irina Chițu.
Analistul financiar pledează pentru o legislație bine pusă la punct, pentru a proteja consumatorii de astfel de practici.
„Trebuie să existe o legislație foarte bine pusă la punct privind protecția consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piață, să poată compara și să decidă ce i se potrivește cel mai bine. În legislația națională și europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine și sancționate prompt dacă sunt încălcate”, mai declarat Irina Chițu, potrivit sursei citate.