
Contractul pentru întocmirea actualizării Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Brașov a fost încheiat în luna aprilie a anului trecut și ar urma să se finalizeze în 41 de luni. În acest context municipalitatea este nevoită să prelungească vechiul document urbanisitc emis în 2011, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj general în acest domeniu, care ar putea periclita dezvoltarea unor investiții publice sau private. Decizia de prelungire ar urma să fie luată în ședința de astăzi a Consiliului Local Brașov. Astfel, vechiul plan ar urma să mai fie valabil cel mult până la data de 31 decembrie 2025, respectiv „până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic al Municipiului Braşov, dar nu mai mult de 5 ani”.
„Noua hotărâre va putea fi emisă cu condiţia respectării prin reglementările documentaţiei de urbanism, a prevederilor legale în vigoare la data emiterii acestei hotărâri de prelungire a valabilităţii”, se precizează în raportul de specialitate al hotărârii prin care se va aproba prleungirea.
Zonele cu aglomerații mari vor trebui decongestionate
Dezvoltarea din punct de vedere urbanistic și imobiliar a Brașovului este strâns legată de întocmirea unui nou Plan Urbanistic General (PUG), care ar urma să vină cu soluții la problemele actuale, după cum a apreciat primarul Allen Coliban într-un interviu acordat revistei de business Forward Brașov. Forma preliminară a noului PUG ar urma să fie prezentată la finalul acestui an, urmând ca în 2022 să fie obținute avizele aferent, iar în octombrie 2023 să fie concretizată forma finală.
Arhitectul Johannes Bertleff, consilierul în domeniul urbanismului al primarului Brașovului, a subliniat faptul că rolul noului PUG este tocmai de a trasa viitoarea dezvoltare a Brașovului care nu mai trebuie să fie una necontrolată, ci una armonioasă, care să țină cont de nevoile locuitorilor orașului. „Peste tot unde se dezvoltă zone de locuire sunt necesare și serviciile și facilitățile conexe, fie că o parte sunt realizate de dezvoltatori, fie rămân în grija administrației locale, cum ar fi de exemplu, parcurile. Cu toate că suntem un oraș verde, înconjurat de munți și de păduri, în țesutul urban, nu avem atât verde cât ne-am dori. Dorința noastră și a locuitorilor Brașovului este ca orașul să se dezvolte în continuare, însă să decongestionăm zonele unde sunt mari aglomerații. Spre periferie sunt zone care nu au fost încă încă densificate, unde se pot amenaja cartiere de la zero”, a explicat arhitectul.
Planificare de cartier
Primarul Coliban este însă de părere că la această oră, Brașovul a început să atingă granițele administrative în ceea ce privește realizarea de noi dezvoltări imobiliare, și tocmai de aceea este imperios necesară o sistematizare la nivel metropolitan, iar PUG-ul Brașovului să fie armonizat cu cele ale unităților asministrativ-teritoriale vecine.
„Nu vrem să ajungem să avem o fabrică lângă o zonă de locuit, fiindcă ar crea disconfort. Dacă ne referim la dezvoltarea urbanistică a orașelor magnet din România, cred că avem nevoie de un alt tip de sistematizare, care nu prea este legiferată în România, respectiv planificarea de cartier. De aceea prin PUG, care este de fapt modelul pentru orice PUZ, fie că vorbim de un PUZ pentru un cartier, fie doar pentru câteva locuințe, ar trebui să se țină cont de această planificare de cartier, respectiv unde pe lângă locuințe să existe și celelalte funcțiuni complementare, de la spații de servicii, centre educaționale, la spații verzi și de recreere”, a explicat primarul în cadrul interviului acordat revoistei de business Forward Brașov.