Șeful Comisaritatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov , Sorin Susanu, a precizat că de câțiva ani se încearcă să se inducă falsa idee că doar reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ar trebui să „se ocupe” de controalele pe alimente și alimentație publică. Pe această idee s-ar fi insistat și la o ședință a Prefecturii Brașov cu reprezentanții HoReCa, ședință care a avut loc după un control extrem de controversat în spațiul public, respectiv la Bistro de l’Arte, care s-a finalizat apoi cu închiderea acestuia de către Protecția Consumatorilor.
Monopolul controlului de alimente?
„Ar fi bine să începem cu începutul… pentru că inițial ANSVSA-ul de astăzi era DSV, respectiv Direcția Sanitar Veterinară, ceea ce înseamnă că se ocupau de animale, iar majoritatea angajaților din această instituție sunt doctori veterinari! Înțelegând că este «benefic» pentru ei să treca de la «protecția» animalelor la «protecția» oamenilor (sper că nu consideră că este același lucru), au început demersuri politice pentru modificarea denumirii și atribuțiilor instituției, reușind să adauge acel: «și pentru siguranța alimentelor», începând practic să-și creeze acel monopol asupra controlului alimentelor. ANSVSA este o autoritate care are la nivel național aproximativ 5.000 de angajați iar ANPC are cam de zece ori mai puțini, respectiv aproximativ 500 de angajați. Chiar dacă există această diferență extrem de mare, activitatea ANPC este una mult mai energică și vizibilă, cu toate că domeniul nostru (ANPC) este extrem de vast și nu cuprinde doar partea de alimentație publică. Încrederea consumatorilor în instituția noastră a fost câștigată datorită profesionalismului și modului ferm în care aplicăm legislația în vigoare. În cadrul comisariatelor județene și regionale ale ANPC, dar și la nivel central, există un department separat care se ocupă doar de probleme ce țin de alimente și alimentație publică și este alcătuit doar din persoane care au studii de specialitate (studii superioare) în domeniul alimentar”, a explicat Susanu.
Protecția Consumatorilor are specialiști din mai multe domenii
Acesta a mai adăugat faptul că la CRPC Brașov există comisari cu studii specifice: ingineri industrie alimentară, medic veterinar, medic uman, biolog, cu studii în horticultură, zootehnie, agronomie etc, respectiv oameni cu toată experiența necesară pentru verificarea activităților de alimentație publică.
Pentru a putea înțelege și mai bine contextul, remintește câteva cazuri din anii trecuți, în care a avut dreptate în contradictoriu cu ceea ce spunea ANSVSA Brașov:
„Cazul «capetelor de salam»: ca urmare a activităților specifice de control și supreveghere piață, am constatat existența unor capete de salam, ambalate în vid, amestecate mai multe tipuri de produs în același ambalaj, cu suspiciuni referitoare la calitate, ambalate de un producător din Jud. Brașov. Am dispus realizarea imediată a unui control la respectiva fabrică și am constatat că acele produse sunt neconforme, unele erau expirate înainte de ambalare și reetichetate, fapt care a dus la aplicarea unor măsuri imediate de oprire de la comercializare a aproximativ 9 tone de produse neconforme. Concluzia acestui caz extrem de grav este aceea că, sub “ochii” ANSVSA, capetele de salam expirate primeau o aparentă formă legală de comercializare (în defavoarea consumatorilor) iar reprezentanții ANPC au oprit această practică. Cazul a fost mediatizat și prezentat de mine public (lucru care a deranjat exact cum deranjează și acum) dar, sunt bucuros că am reușit să opresc de la comercializare 9 tone de produse neconforme care ar fi ajuns pe masa brașovenilor. Legitimitatea tuturor sancțiunilor și măsurilor aplicate de ANPC a fost confirmată de o Instanță de Judecată, cu toate că, în acel proces ANSVSA a fost de partea producătorului și a invocat tot ceea ce putea împotriva acțiunii noastre.
- Cazul unui producător din Brașov care realiza drobul pentru sfintele Sărbători Pascale din materii prime expirate de peste 3 ani! Din nou, discutăm de o situație similară. Din punctul de vedere al ANVSA Brașov totul era ok….dar ANPC Brașov a descoperit o situație mai mult decât gravă, respectiv: fudulii, rinichi de porc, plămâni și alte organe, importate din Cipru și expirate de aproximativ trei ani. Din această materie primă se producea drobul care urma să fie vândut brașovenilor!
- «Picioare de porc și alte produse expirate într-un depozit din Brașov», era unul dintre titlurile din presă care anunța o nouă descoperire a comisarilor ANPC Brașov. Un depozit din Ghimbav, a fost verificat de noi și am descoperit tone de produse neconforme. Și în acest caz am aplicat măsuri imediate iar produsele expirate au fost oprite de la comercializare”.
Revenind la „mărul discordiei” din spațiul public, respectiv închiderea restaurantului Bistro de l’Arte, Susanu se întreabă retoric „cum este posibil ca reprezentanții ANPC Brașov să descopere zeci de kg de produse alimentare neconforme, spații insuficiente și neconforme pentru producție, gresie spartă, pereți deteriorați etc., iar ANSVSA Brașov, care a fost în control la acel restaurant, să nu vadă nimic?”. Acesta susține că există anumite „apropieri” politice la nivel înalt în Brașov și de aici și disputele pe tema închiderii respectivului restaurant.
Singurul scop ar trebui să fie protejarea consumatorilor
Șeful CRPDC Brașov susține că directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov a încearcat în mod repetat să inducă percepția că ANPC are atribuții limitate în ceea ce privește activitatea de control a agenților economici din domeniul alimentației publice, deși atribuțiile pe care le au comisaria de la Protecția Consumatorilor sunt clar stipulate de lege. „Deși există astfel de încercări de discreditare a acțiunilor CRPC Brașov, am dovedit în nenumărate rânduri în Instanță că avem dreptate și că aplicăm corect legea. Vom continua să avem aceeași abordare fermă și fără a ne lăsa intimidați. Ar trebui să existe un singur scop comun, respectiv protejarea consumatorilor de practici incorecte care le pot pune viața și sănătatea în pericol, iar influențele de natură politică ar trebui să nu poată influența actul de control”, a adăugat Sorin Susanu.
Acesta a precizat că va avea în curând o inițiativă publică referitoare la modul în care marile lanțuri de magazine distrug (prin intermediul firmelor autorizate) alimentele care nu mai pot fi comercializate.
Un comentariu
Stimate domnule Susanu .Nu o sa iau partea coruptilor din serviciul veterinar , mai ales ca se stie de toata lumea cat de murdari si cumparati sunt acesti conducatori ai DSV-ului , dar sa faceti afirmatii precum medicul veterinar se ocupa doar de zona animalelor , nu va suparati dar sunteti in afara cunostintelor in domeniu .Afirmati ca ANSVSA a preluat doar o denumire ca sa instituie monopol e groaznic de gresit , medicul veterinar asa cum spunea marele Pasteur salveaza omenirea iar medicul uman salveaza omul , Eu va rog incercati sa ganditi mai intai si apoi sa vorbiti ca e pacat , unele afirmatii negandite va umbresc realizarile .Lasati si ANPC-ul , ca are multe stangacii si ca orce padure aveti uscaturi in institutie de nici nu ganditi ce multe sunt .Va doresc succes .