
Un angajat din companiile care au drept obiect de activitate agricultura, vânătoarea şi serviciile conexe câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 2.500 de lei în decembrie 2020, cu aproape 5% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ultimii 10 ani, salariile angajaţilor din agricultură au crescut cu circa 116%, un ritm de creştere mai mic cu aproape 10 puncte procentuale faţă de cel de creştere al salariului mediu pe economie.
Numărul angajaţilor din agricultură a crescut cu 31.900 de persoane în ultimul deceniu, de la 55.300 în decembrie 2011, la 87.200 în aceeaşi lună din 2020, conform statisticilor INS.
Diviziunea de agricultură, vânătoare şi servicii anexe distinge două activităţi de bază, respectiv producţia vegetală şi producţia animalieră. Această diviziune include agricultura organică, precum şi creşterea plantelor şi animalelor modificate genetic. De asemenea, aici sunt incluse şi activităţile de producţie vegetală pe câmp şi în sere. Activitatea agricolă exclude orice prelucrare ulterioară a produselor agricole, în afară de cea necesară pregătirii lor pentru vânzarea primară.
Astfel, un culegător câştigă între 1.386 de lei şi 3.040 de lei, un inginer agronom câştigă un salariu lunar net cuprins între 1.950 de lei şi 4.050 de lei, un tehnician agronom are un venit lunar net cuprins între 1.390 de lei şi 2.840 de lei, conform datelor de pe platforma Paylab România.
Printre cele mai mari companii din agricultură, vânătoare şi servicii conexe sunt companii precum Promat Comimpex, Agro-Chirnogi, Transavia, Plantagro-Com sau Agricost, după cifra de afaceri înregistrată în 2019, conform datelor publice de la Ministerul Finanţelor.