În 2020, românii au cumpărat medicamente cu 1,3% mai multe ca în 2019.
În pandemiei, la medic s-a ajuns mai greu, iar afecţiunile non-Covid-19 au fost deseori puse în aşteptare. În contextul acesta, varianta salvatoare, deşi nu cea indicată, a fost farmacia. Ziarul Financiar a publicat un raport despre medicamente, creat de compania de cercetare Cegedim.
Dacă ne luăm după cifre, în pandemie românii au fost atât de stresaţi încât şi fizic au apărut probleme specifice stresului: 4 din 10 medicamente cumpărate au fost pentru sistemul digestiv şi nervos. Medicamentele anti-infecţioase au avut o scădere de 11 procente, cele pentru sistemul respirator un minus de 2%. Se pare că faptul că nu am mai călătorit şi interacţionat cu alte persoane ne-a scăpat şi de alte afecţiuni sezoniere, dar a creat mult stres.
Românii au cumpărat medicamente în valoare de 18 miliarde de lei anul trecut. Creşterea este destul de timidă pentru un an pandemic, de 1,3%. Ca număr de cutii, este acelaşi ca în 2019, peste 600 de milioane. Jumătate dintre produse au fost cu prescripţie medicală. Chiar dacă nu am cumpărat atâtea medicamente pe cât ne-am fi aşteptat, preţurile nu au fost mai mici, ba din contră, mai scumpe.
Medicamente – Vânzări în România, 2020:
Sistemul digestiv + 3,7%
Sistemul nervos + 7%
Sistemul cardiovascular -2%
Medicamente anti-infecţioase – 11%
Sistemul respirator – 2%
Valoare totală medicamente 2020 – 18 miliarde lei