Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plan extinderea, consolidarea și modernizarea centrului de pregătire a militarilor din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale României de la Vlădeni, județul Brașov, inclusiv pentru aducerea sub aceeași „umbrelă” centralizată a instruirii și formării combatanților aparținând de toate tipurile de specializări și arme din cadrul FOS, respectiv terestră, aeriană și acvatică.
În acest scop, ministerul a scos la licitație un contract de lucrări de intervenții la pavilioane și asigurare utilități în cazarma 1181 Vlădeni, unde funcționează Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (SAFOS) „Burebista”. Durata contractului este de 79 de luni, respectiv circa 6 ani și jumătate, anunță profit.ro.
Potrivit documentației de atribuire, în prezent, instruirea și calificarea militarilor FOS se face la Centrul de Instruire Întrunită pentru Parașutiști, Operații Speciale și JTAC din garnizoana Buzău.
„Această structură de învățământ nu are resursele necesare (personal și echipamente) pentru instruirea unui număr suficient de mare de operatori FOS la standardele dorite, pentru încadrarea funcțiilor vacante din cadrul structurilor acționale FOS. Mai mult, CIÎPOJ Buzău este subordonat Școlii de Aplicație pentru Unități de Luptă Pitești din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre.
În aceste condiții, Forțele pentru Operații Speciale nu au control direct asupra procesului de instruire a viitorilor operatori FOS, precum și asupra resurselor care sunt alocate pentru pregătire”, se arată în documentul citat. Aceeași sursă menționează că, în prezent, pregătirea viitorilor operatori FOS se realizează separat, astfel: pentru Brigada 6 Operațiuni Speciale – la Buzău, pentru Divizionul 164 Scafandri pentru Operații Speciale – la Centrul de Scafandri Constanța, iar pentru Detașamentul de Cătare-Salvare în Luptă (DCSL) – la Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene.
În aceste condiții, militarii nu beneficiază de același tip, nivel și conținut al pregătirii, ceea ce îngreunează misiunile lor specifice, ce au prin excelență caracter întrunit, iar MApN își propune ca SAFOS Vlădeni să dispună de capabilități de selecție, instruire și formare specifică pentru toate categoriile de forțe speciale: terestre, personal aeronavigant și scafandri.
„Întrucât spațiile din cazarma 1181 Vlădeni nu corespund din punct de vedere tehnic standardelor normativelor în vigoare pentru a desfășura activitatea structurii de învățământ, fapt ce conduce la o inegalitate a condițiilor de pregătire a militarilor din structurile FOS, se impune asigurarea condițiilor necesare formării forțelor speciale prin modernizarea structurilor necesare. În urma realizării proiectului de investiție, se preconizează asigurarea condițiilor optime de desfășurare a tuturor activităților specifice, cu respectarea condițiilor pe care actele normative în vigoare le impun, acordându-se de asemenea atenție deosebită elementelor care implică probleme de protecția mediului, apărare împotriva incendiilor și siguranța și sănătatea în muncă”, se mai spune în documentația de atribuire. Valoarea totală a investiției este estimată la 247,6 milioane lei (50,8 milioane de euro) plus TVA.