Părăsirea timpurile a școlii în România este de 15,3%, comparativ cu 10,3% la nivelul Uniunii Europene, aceste procente reprezentând tinerii între 18-24 de ani care au părăsit școala înainte de finalizarea învățământului obligatoriu și care nu au urmat niciun alt program de formare profesională sau calificare.
În România, rata de părăsire timpurie a școlii este a treia cea mai ridicată din Europa, conform Eurostat. Peste 277.600 de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani au abondonat școala și nu s-au mai dus niciodată la liceu sau la școlile profesionale, plecând din timpul sau imediat după gimnaziu.
„Într-un raport întocmit de Banca Mondială, reiese că acei copii care se nasc azi în România au aceeași șansă de (sub)dezvoltare ca cei din Afganistan, Ecuador și Thailanda. De ce? Din cauza acestui procent ridicat de tineri care nu termină decât maximum 8 clase. Generația care se naște astăzi va avea o productivitate în forța de muncă de 60% din ceea ce ar putea fi dacă ar fi beneficiat de o educație completă și de o sănătate bună”, a spus deputatul liberal Alexandru Muraru, conform revistabiz.ro.
Procentul ridicat de tineri care părăsesc timpuriu școala ne costă 40% din veniturile pe termen lung, potrivit calculelor făcute de reprezentanții Băncii Mondiale.
„Mai mult, toate studiile arată că părăsirea timpurie a școlii conduce la excluziunea socială ulterioară în viață. Tinerii care părăsesc prematur școala sunt mai predispuși riscului asociat șomajului sau al celui de a câștiga mai puțin odată ce găsesc un loc de muncă. Estimările legate de competențe necesare în Europa sugerează că, pe viitor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat de o persoană care a părăsit timpuriu școala”, a mai declarat deputatul PNL.