
Un angajat din industria de cercetare şi dezvoltare câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 5.100 de lei în noiembrie 2020, în creştere cu circa 5% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ultimii 10 ani, salariile din această industrie au crescut cu aproape 115%, un ritm de creştere mai lent decât al salariului mediu net pe economie, de 130%.
Circa 19.700 de angajaţi lucrau în industria de cercetare şi dezvolare în noiembrie 2020, în creştere cu circa 800 de persoane în ultimul deceniu, de la 18.900 în noiembrie 2011, conform statisticilor INS.
Această diviziune include trei tipuri de cercetare şi dezvoltare: cercetarea fundamentală, adică activitatea experimentală sau teoretică întreprinsă pentru a dobândi cunoştinţe noi despre fenomene şi fapte observabile, fără a avea în vedere o aplicaţie sau utilizare particulară, cercetarea aplicată, respectiv investigaţii şi cercetări originale întreprinse în scopul dobândirii de cunoştinţe noi, dirijate în principal către un scop practic sau obiectiv specific şi dezvoltarea experimentală, adică activitatea sistematică îndreptată spre producerea de materiale, produse şi instalaţii noi, punerea la punct a unor procedee, sisteme şi servicii noi, precum şi îmbunătăţirea substanţială a celor deja produse sau instalate. Activităţile de cercetare şi dezvoltare experimentală din această diviziune sunt subdivizate în două categorii: stiinţe sociale şi umaniste şi ştiinţe naturale şi inginerie. Astfel, un cercetător câştigă un salariu lunar net între 1.600 şi 5.315 lei, un biolog câştigă între 1.585 de lei şi 4.043 de lei, iar un arheolog are un venit lunar net cuprins între 1.676 de lei şi 3.215 lei, conform datelor de pe platforma Paylab România.