După ce în toamna anului trecut, proiectul ce vizează amenajarea unei „căi verzi” a municipiului Brașov a fost selectat pentru a primi finanțare nerambursabilă, acum, a fost demarată procedura de întocmire a documentațiilor tehnco-economice. Doar costul acestora este estimat la 1,35 milioane de lei, cu TVA, însă pe lângă partea de proiectare ar urma să fie efectuată și o analiză cost-beneficiu, o expertiză tehnică, precum și o serie de studii (Studiu geotehnic, Studiu topografic, Studiu de trafic, Studiu de circulație, Studii energetice și Studiu peisagistic). Astfel contractul ar urma să se deruleze pe o perioadă de 72 de luni până în data de 17 martie fiind așteptate ofertele proiectanților interesați de această licitație. Finanțarea pentru realizarea acestor documentații este asigurată tot din fonduri europene, iar apoi, proiectantul ar urma să asigure asistența tehnică și pe parcursul derulării lucrărilor.
„Achiziția serviciilor de proiectare este necesară în vederea pregătirii proiectului «Calea verde a municipiului Brașov – conectarea arriilor majore de teren prin soluții de transport ecologic, selectat pentru a beneficia de suport tehnic în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, , fiind necesară elaborarea următoarelor unor studii, Analiza cost – beneficiu, Proiect pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire (DTAC), Proiect tehnic (PT) și Detalii de execuție (DDE), Asistență tehnică pe parcursul execuției lucrărilor – Întocmire «as built », actualizare deviz general la terminarea lucrărilor și documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu (PSI)”, se precizează în anunțul de licitație.
Ce presupune de fapt acest proiect
Calea Verdeeste un proiect care își propune să extindă și să îmbunătățească infrastructura dedicată transportului nepoluant din municipiul Brașov, prin amenajarea de piste de biciclete, zone pietonale și benzi dedicate pentru transportul electric, care să lege cartierele Brașovului cu zonele de interes din oraș, precum și localitățile din zona metropolitană, potrivit informațiilor oferite de Primăria Brașov. Astfel, proiectul prevede realizarea unei artere verzi a orașului, cu lungimea de aproximativ 25 km, care să unească centrul orașului, Universitatea, gara, autogara, zonele mari comerciale și industriale/de business și zonele din apropierea ariilor rezidențiale. Recent, a fost emis certificatul de urbanism care stabilește condițiile pentru implementarea acestei investiții.
Traseul principal propus în proiect cuprinde artere principale de circulație din municipiul Brașov care unesc strategic centrul orașului, Aula Universității Transilvania, gara, autogara, zone mari comerciale și de business și zonele din apropierea ariilor rezidențiale, respectiv: dezvoltarea imobiliară Avantgarden, Centrul de Afaceri Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) Brașov, Institutul de Cercetare și Dezvoltare al Universității Transilvania Brașov.
Traseul urmărește să realizeze și joncțiunea cu traseele de piste de biciclete existente sau în implementare și cu localități din Zona Metropolitană: Stupini, Sânpetru, Hărman (dezvoltarea imobiliară Coresi) și Săcele.
Un comentariu
Stupini nu e localitate din Zona Metropolitana, e cartier al Brasovului. Dar daca si autoritatile locale il privesc ca o alta localitate cand se gandesc la astfel de proiecte, se explica de ce e praf la infrastructura…