Firmele româneşti Spedition UMB – Tehnostrade au demarat în mare forţă lucrările la tronsonul din Autostrada Transilvania de 30 de km de la Nădăşelu la Zimbor, parte din cei 42 de km pe care îi are contractaţi de la Nădăşelu la Poarta Sălajului.
Un internaut, parte din forumul peundemerg.ro.a distribuit o filmare realizată cu o dronă, iar imaginile sunt impresionante. Zeci de utilaje au intrat pe şantier şi au început decopertarea şi excavarea dealurilor de la nord-vest de Cluj-Napoca, într-un ritm alert, mai puţin obişnuit pe şanterele autostrăzilor din România.
Lucrările au început adoar de câteva zeci de ore, iar în urmă cu o săptămână, pe 1 februarie, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Horaţiu Cosma, anunţa de la faţa locului că antreprenorul e pregătit să demareze lucrările.
„Lângă Cluj-Napoca, constructorul român UMB a început în forţă mobilizarea pe cei 30 de km de autostradă dintre Nădăşelu şi Zimbor, un proiect extrem de complex, contractat pentru 1,4 miliarde de lei. Se lucrează cu 100 de utilaje la: organizarea de şantier, drumurile de acces, marcarea şantierului sau cercetarea arheologică. În perioada următoare vom finaliza exproprierile şi vom obţine toate autorizaţiile necesare pentru deblocarea completă a proiectului”, anunţa Horaţiu Cosma, potrivit adevarul.ro.
Sursa video: Cristian Marius Man
De altfel, sursa citată menţionează că angajamentul pentru cei 30 de km din autostrada Transilvania de la Nădăşelu la Zimbor a fost semnat cu asocierea condusă de UMB pe 22 septembrie, după ce cu scurt timp înainte tot cu UMB a fost contractat şi lotul de 12,2km de la Zimbor la Poarta Sălajului. În total, constructorul român a ajuns să lucreze neîntrerupt pe circa 42 de km din Autostrada Transilvania.
Guvernul a făcut promisiuni mari în programul de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro. De la granturi și programe de sprijin a companiilor și IMM-uri pe termen scurt, executivul ajunge până la promisiuni ambițioase de finalizare a celor 400 de kilometri de autostradă și drum expres aflați în implementare, dar și demararea, într-un termen de 10 ani, a proiectelor pentru alți 3.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres.
Astfel, la capitolul proiecte de infrastructură aflate în implementare, executivul își propune să finalizeze:
Sibiu – Pitești (Loturi 1, 4, 5)
Craiova – Pitești Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău – Borș),
Sebeș – Turda
A0:Inelul de Sud București Varianta de ocolire Bacău
Podul peste Dunăre de la Brăila.
Pentru finalizarea lor guvernul estimează un cost de 4,3 miliarde de euro.