Peste 64% dintre angajații care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că și-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă după ce va trece pandemia de coronavirus. Se pare că 23% consideră că lucrul la distanță ar fi util cel puțin 1-2 zile pe săptămână, în timp ce 12% ar vrea să meargă la birou doar 4 zile pe lună.
Înainte de debutul pandemiei de COVID-19, peste 81% dintre angațaii care au răpspunsul sondajului lucrau de la birou. 61% lucrau numai de la birou, 20% în cea mai mare parte a timpului de la birou. Odată ce au experimentat și munca remote, 69% au constatat că nu mai pierd timp cu deplasarea zilnică și 51% și-au redus semnificativ și cheltuielile zilnice legate de transport, masă de prânz, haine.
Beneficiul principal pe care 56% dintre respondenți l-au resimtit lucrând de acasă este că s-au putut proteja mai bine de COVID-19. În plus, programul flexibil și confortul biroului lor de acasă le-a permis angajaților într-o proporție de 45% să petreacă mai mult timp cu familie, 36% au putut să-și gestioneze mai bine timp, 28% au reușit să fie mai productivi, în timp ce 19% au devenit mai puțin stresați.
Chiar dacă lucrează de acasă, 56% recunosc faptul că le lipsește interacțiunea zilnică cu colegii, 52% susțin că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activității profesionale și 43% spun că le este dificil să delimiteze viața profesională de cea personală. Printre problemele cu care s-au confruntat în timpul programului de lucru remote, 39% au amintit că sunt adresea întrerupți de copii, animale de companie sau au probleme cu conexiunea la internet. Totuși, peste 82% ar recomanda cunoscuților să experimenteze acest mod de lucru.
Având în vedere faptul că revenirea la birou va fi treptată și voluntară, 81% consideră că angajatorul ar trebui să le plătească utilitățile (internet, curent electric, apă) și consumabile (apă potabilă, cafea, articole de birotică și papetărie), 49% sunt de părere că trebuie să li se aloce un buget suplimentar pentru a acoperi beneficiile de la birou, iar 47% vor să li se subvenționeze achiziția unui mobilier de birou adecvat și echipamente suplimentare.
Beneficiile pe care le-au avut angajații în perioada de telemuncă din partea companiei angajatoare au fost:
- flexibilitatea programului de lucru (63%);
- asigurări de sănătate private (38%);
- training-uri, workshop-uri, programe de dezvoltare sau reconversie (22%);
- bonusuri în bani (14%);
- zile de concediu în plus (8%)
- acces la consiliere psihologică sau de carieră și menotrat (8%).